Novosibirskij

  • Herkomst: Rusland
  • Kleur: Rood
  • Smaak: friszoet, kruidig, knapperig
  • Opbrengst: goed tot prima
  • Teeltduur: Vroeg

Lastig om hier iets van te zeggen. Want ik kreeg de zaden pas laat, zaaide ze ergens aan het einde van maart, toen alle andere peper- en paprikaplanten al goed aan de groei waren. En vervolgens kreeg ze ook nog een plekje, het was toen ondertussen al eind mei, op de plaats waar de weeuwenteeltbloemkolen hadden gestaan, in een beetje schrale grond.

De planten bleven vrij klein, ik dacht door een gebrek aan voeding, maar ik lees op de pagina van de webshop waar ze vandaan komt (Irina’s Tomaten) dat ze ook gewoon een compacte plant is. En ze wordt daar de vroegste paprika in het assortiment genoemd. Zelf kon ik op 16 augustus de eerste rijpe paprika oogsten, en dat is zo ongeveer middelvroeg in tijd, maar daar moet dan bij bedacht worden dat ik haar pas eind maart zaaide en eind mei uitplantte. De naam geeft ook al aan dat ze een Russisch ras is, en wellicht dus extra geschikt voor koele klimaten.

Hier gaat ze volgend jaar een nieuwe kans krijgen, en dan zet ik wat meer planten dan de 2 waar ik nu plek voor had. En uiteraard wordt ze dan eerder gezaaid en eerder uitgeplant, ik ben benieuwd wat dat dan gaat opleveren. Misschien ga ik haar ook wel buiten telen, in potten, want door haar compacte vorm is ze daar ook zeer geschikt voor.

De paprika’s rijpen in de dus compacte planten (zo’n 45 centimeter hoog) van lichtgroen naar helderrood, ze staan rechtop in de planten (zie onderste foto). Onrijp groen smaken ze kruidig en knapperig en een vleugje frisbitter, rijp rood zijn ze friszoet, knapperig, kruidig, sappig.

Ze geeft waarschijnlijk een prima opbrengst. Op het moment van schrijven (16 oktober) zitten de 2 planten weer vol met paprika’s, maar of die paprika’s nog voor de kou zullen rijpen betwijfel ik (dan maar groen oogsten en eten 🙂 .

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wim Leppers

Beste Diana, waar haal je dit zaad van deze paprika heb uitvoerig gezocht op “Novosibirskij paprika zaad” kan het nergens vinden via internet, wel wat afbeeldingen maar daar houdt het op

Hoor graag van je

Wim Leppers

Zie ineens in je beschrijving de webwinkel staan ga daar nu kijeken, sorry

Meld je aan voor de nieuwsbrief