Zorza

  • Herkomst: Hongarije
  • Kleur: Rood
  • Smaak: kruidig, zachtzoet, knapperig, medium dikwandig
  • Opbrengst: prima
  • Teeltduur: Vroeg

Een vroege paprika. Ze komt oorspronkelijk uit Hongarije, en je ziet wel vaker dat paprika’s die oorspronkelijk uit Oost-Europa komen wat vroeger zijn dan bijvoorbeeld rassen die in Amerika zijn ontwikkeld.

Deze Zorza is erg leuk, want de planten worden niet zo groot (hier werd ze zo’n 50 centimeter hoog), en daardoor ook leuk in pot. De planten geven een meer dan goede opbrengst van middelgrote paprika’s. Ze hebben een blokvorm die iets uitgerekt lijkt (zie de foto’s).

De kleur is ook heel leuk: onrijp zijn de paprika’s bijna crèmekleurig en ze rijpen vervolgens via oranje naar lichtrood. De smaak van de onrijpe paprika’s is lekker fris, licht kruidig, knapperig en duidelijk minder bitter dan een onrijpe groene paprika. Rijp rood wordt de kruidigheid wat warmer, en ze wordt zachtzoet, sappig maar ook knapper. Medium dikwandig.

Vroeg en veel dus, en ook gewoon lekker, en dus zowel onrijp als rijp eetbaar en lekker.

Ze is dus een vroege paprika, ik kon in de kas begin juli al de eerste rijpe paprika oogsten. En daarmee heeft ze ook een goede kans van slagen in de buitenteelt (mits je haar al in februari zaait en haar vanaf half mei in pot op een zonnig plekje zet).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief