Aji Blanco Cristal

  • mildheet
  • soort: Capsicum annuum

Één van mijn favoriete pepers, om een aantal redenen:

Vroeg, ik teelde dit jaar deze peper voor de vierde keer (zegt op zich ook al genoeg), en ook dit jaar gaf ze weer als één van de eerste rijpe pepers.

Mildheet: je moet er vervolgens niet heel veel van verwachten qua heetheid hoor, de heetste pepers hebben nu eenmaal de meeste warmte en tijd nodig om te rijpen, maar juist daarom vind ik dit zo’n fijne peper; overal voor te gebruiken, van macaroni tot salades, van smaakmaker in de soep tot in de roerbak. Want slechts mildheet, je kunt gemakkelijk een hele peper in een gerecht gebruiken zonder dat het dan te pittig wordt. Proef gewoon even een klein stukje, dan kun je inschatten hoeveel je kunt gebruiken. En dat gaat in dit geval heel makkelijk want ze is dus echt niet heel erg heet, goed te proeven zonder dat je gelijk moet hoesten en een glas melk nodig hebt 🙂 . Naast een milde heetheid heeft ze wat friskruidigs en een vleugje zoet.

Veel; de opbrengst is meer dan prima. De pepers zijn groot, bijna paprikawaardig, en er hangen veel pepers in de planten. Ze beginnen vaak rechtopstaand en gaan later hangen door de zwaartekracht. Om die reden moet ze dus ook wel worden aangebonden met een stok, om te voorkomen dat de grote hoeveelheid grote pepers ervoor zorgt dat een tak breekt.

De planten worden zo’n 70 centimeter hoog. De pepers rijpen van witgeel (ook dan natuurlijk al eetbaar en dan amper pittig en fris van smaak) via oranje naar fel lichtrood.

 

Laat een reactie achter.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief