Aji Cachucha Purple Splotched

  • Species: Capsicum chinense
  • Kleur: Groen - Rood
  • Teeltduur: Laat
  • Opbrengst: Goed
  • Heetheid: Mildheet

De naam van deze Aji Cachucha Purple Splotched slaat op de paarse waas die de onrijpe lichtgroene pepers hebben. Zie de foto van de onrijpe pepers, met de opmerking dat die paarse waas min of meer paars wordt naar gelang de hoeveelheid zon die de pepers krijgen. En hier stonden de planten niet zo zonnig, onder de tomatenplanten van het ras Ozeherelije Scholltoje met hun grote brede trossen cherrytomaten. Vandaar dat de paarse waas in dit geval slechts licht van kleur is, denk ik.

De pepers rijpen trouwens knalrood af. Ze zijn zo’n 3 tot 3,5 centimeter groot en hebben een mooie pompoenvorm (platrond en geribbeld).

Ze is een echte chinensepeper, compleet met grote bladeren, kleine witte bloempjes, de vorm van de pepers en ook de geur van de opengesneden pepers; zeer kruidig en toch ook fruitig, alsof ze zo in roti gebruikt kan worden. En dat kan ook maar ze mist de bijbehorende heetheid.

Dit soort pepers (uit de groep Capsicum chinenese, zoals ook  Madamme Jeannette, Ajoema, scotch bonnet, habanero, etc.) zijn normaliter zeer heet maar deze Aji Cachucha is slechts mildheet. Dus ze heeft wel de geur en de smaak van een Surinaamse peper maar niet de heetheid. En dat kan heel handig zijn, als je bijvoorbeeld toch wat minder heet wilt eten, of wel de smaak maar niet te heetheid in een gerecht wilt. Of als er ook  kinderen mee-eten.

De planten werden hier zo’n 65 centimeter hoog en vrij breed, en ze gaven een goede tot prima opbrengst.

Ik kon op 14 augustus de eerste rijpe peper oogsten. De pepers zijn zowel onrijp als rijp bruikbaar: onrijp zijn ze frisser in de geur en slechts mildheet, rijp rood wordt de geur kruidiger en fruitiger en de smaak pittiger.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief