Biber

  • Species: Capsicum annuum
  • Kleur: Groen - Rood
  • Teeltduur: Laat
  • Opbrengst: Prima
  • Heetheid: Medium heet

Gekregen van een Turkse tuinbuurvrouw. Wat leuk!! Helemaal van vakantie uit Turkije meegenomen, kleine stekjes, in een plastic zakje met wat nat keukenpapier. En zomaar die hele reis overleefd.

Ik heb het stekje gelijk uit haar zakje gehaald en in een pot met goede potgrond geplant, en zo is ze bij mij gekomen. En ze deed het prima! Ik kan niets over de vroegheid zeggen want ik kreeg haar ergens in juni en ze was dus al een stekje. Maar zelf zou ik haar, gezien heetheid, vorm en herkomst, waarschijnlijk vooral geschikt vinden voor de teelt onder glas.

De plant werd hier in pot zo’n 70 centimeter hoog, de plant hangt vol met langwerpige pepertjes, zo’n 5 tot 6 centimeter lang. Ze  staan half rechtop (ze beginnen rechtop maar vallen door hun gewicht een beetje om, ze breken trouwens nooit af hoor, maar het kan wel handig zijn om de hoofdstam van de plant op een gegeven moment vast te binden aan een stok om te zorgen dat niet een hele tak afbreekt onder het gewicht van de pepers).

Ze rijpen van middelgroen naar felrood, onrijp groen zijn ze mild- tot medium heet en hebben een kruidige frisse smaak. Rijp rood worden ze heter, en ook kruidiger, bijna hartig van smaak.

Zoals gezegd, de opbrengst is prima. Ik kon hier eind augustus de eerste rijpe pepertjes oogsten, en toen er eenmaal 1 pepertje rijp werd volgden de rest in snel tempo. Misschien leuk om eens zelf Harissa van te maken, zelf heb ik haar gewoon in allerlei gerechten gebruikt, omdat ze wel flink pittig is maar nu ook weer niet allemachtig heet is ze prima in stoofschotels, marinades, currypasta’s, etc., etc.. Ook leuk om te drogen, maar klein genoeg om bijvoorbeeld ook in te vriezen en zo in de wintermaanden in de keuken te gebruiken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief