Chocolate Scorpion

  • Species: Capsicum chinense
  • Kleur: Groen - Bruin
  • Teeltduur: Middelvroeg
  • Opbrengst: Prima
  • Heetheid: Extreem heet

Het is dat ik om de heetheid van een ras aan te geven slechts een cijfer tot 10 geef, want anders kreeg deze peper een 11 :-)).

Extreem hete peper uit de chinensegroep, vergelijkbaar met de bekende Bhut Jolokia, Naga Morich, Trinidad Scorpion, etc.. Mocht je niet zo bekend zijn met hete pepers en geen idee hebben hoe heet zo’n peper is, denk dan aan de overbekende Madam Jeanette en vermenigvuldig die heetheid met 5, dat is ongeveer de heetheid van deze pepers.

De planten worden zo’n 60 centimeter groot en vrij breed. Onder de horizontaal groeiende takken bloeien de kleine witte bloempjes en worden daarna de pepers gevormd. De pepers beginnen midden- tot donkergroen en zijn ook onrijp eetbaar en zeer heet. Bij het rijpen verkleuren de pepers naar chocoladebruin (al zou ik zelf colabruin een betere naam/omschrijving voor de kleur vinden), en ze worden dan nog veel heter. De pepers zijn ook kruidig van smaak, al vind ik dat zelf nog moeilijk te proeven door de heetheid.

Dit soort extreem hete pepers is ook te herkennen aan het bobbelige uiterlijk, de vruchten zijn niet glad en glanzend maar bijna dof en pokdalig, een beetje vergelijkbaar met de schil van een sinaasappel.

De opbrengst is prima. En ik kon in het jaar dat ik haar teelde op 23 augustus de eerste rijpe peper oogsten, dat is helemaal nog niet zo laat voor zo’n extra hete peper. Uiteraard vooral geschikt voor de teelt onder glas, en voor ervaren peperzaaiers die dit soort planten vaak al in de winter zaaien, of ze overwinteren of binnen telen (want uiteindelijk zijn alle peperplanten halfheesters en meerjarig maar niet winterhard en dus met wat kennis en kunde als kuipplant over te houden).

En waar je de pepers dan voor kunt gebruiken? Dan moet je vooral van heet eten houden :-). Of maar een kwart of halve peper in een gerecht gebruiken. Hier zijn ze in de peperolie terecht gekomen, maar ook wel in stoofgerechten, ik heb er een paar gebruikt voor een extra hete sambal. Je kunt de pepers ook in geheel of gesneden invriezen en later gebruiken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief