Jalapeno Azabache

  • Species: Capsicum annuum
  • Kleur: Groen - Bruin
  • Teeltduur: Middelvroeg
  • Opbrengst: Goed
  • Heetheid: Medium heet

Ik kreeg de zaden van dit ras van Stefan van Gelder. Hij heeft pepers gekruist en daarmee de eerste chocoladebruine jalapeño gekweekt. Dit is ondertussen de 9e generatie en daarmee kan deze peper stabiel worden genoemd. Het is een prachtige peper: groot, stevig, egaal chocoladebruin (en dan geen melkchocoladebruin maar de donkere kleur van pure chocolade).

Helaas is het niet helemaal gegaan zoals ik had gewild: deze plant (per 3 in een setje) zaaide ik wat later en ik had er dus eigenlijk ook geen goede plaats voor. En zo werd ze uiteindelijk onder de werktafel in de kas uitgeplant, met te weinig licht en op een te krappe plaats. Ik heb er wel wat pepers van kunnen oogsten maar dus niet heel veel. Ik denk dat de opbrengst ook wel iets lager uitvalt dan die van bijvoorbeeld de Numex Piñata en Early Jalapeño die je ook in deze database kan vinden en dat komt omdat de pepers een flink stuk groter zijn (ruim 6 centimeter lang en 3,5 centimeter breed).

Ik ga haar hier zeker opnieuw zaaien en weet zeker dat de opbrengst op een betere plaats in de kas groter wordt (want toen ik de planten in oktober rooide zat ze vol met bloempjes).

Dan nog even; de planten werden hier, door de matige omstandigheden, 45 centimeter hoog, maar ik kon zien dat ze op een betere plaats zeker wat hoger en breder zou worden, ik gok op zo’n 60 centimeter.

De bloempjes zijn wit en de pepers rijpen van donkergroen naar egaal donker chocoladebruin, soms met wat van die karakteristieke kurkstreepjes. Onrijp groen is de smaak mildheet, fris en kruidig, rijp wordt ze wat pittiger (maar zeker niet heel erg heet) en de smaak wordt meer warmkruidig.

De eerste peper rijpte hier in augustus, maar dat komt ook omdat ik haar later zaaide en dus ook later uitplantte, de vroegheid is daardoor lastig in te schatten maar ik gok op middelvroeg.

Op de laatste foto in de galerij zie je de 3 jalapeño’s van dit jaar (links Numex Piñata in rijp en onrijp, rechts onrijpe groene Jalapeño Early en onder deze Jalapeño Azabache) en kun je een beetje het grotere formaat ten opzichte van de andere 2 rassen inschatten.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief