Jaloro

Dit is een jalapeño, maar wat mij betreft dan wel een erg mooie. Onrijp zijn de pepers cremegeel van kleur en mildheet van smaak. Naarmate ze rijpt wordt de smaak kruidiger en heter (maar nog net niet medium heet = slechts iets heter dan een cayennepeper. Ik kon gemakkelijk een peper in een gerecht gebruiken voor een pittige smaak zonder heel heet te worden. En door de frisse kruidigheid geschikt voor heel veel gerechten uit verschillende keukens.

Bij rijping wordt de kleur prachtig want ze verkleurt van boven naar onder van crème via geel en helderoranje naar felrood. Bijna als een cocktaildrankje met de naam Tequila Sunrise 🙂 ).

De planten werden hier zo’n 50 centimeter hoog en breed. En zoals je op de foto’s kunt zien is de opbrengst bijzonder goed; de planten hingen vol met pepers die gemiddeld zo’n 5 centimeter lang en 3 centimeter breed zijn.

Ik kon hier de eerste rijpe pepers in de laatste week van juli oogsten. Uiteraard prima voor onder glas, mocht je haar buiten willen telen, zaai dan vooral op tijd (februari) en houd de planten vanaf half mei in pot op het warmste en zonnigste plekje dat je haar kunt bieden. En zoals al eerder gezegd kun je de pepers ook onrijp eten (wat minder heet en wat frisser van smaak dan rijp rood). Leuk ook om te gebruiken voor inmaak als pepers in zoetzuur (alleen al voor de kleur), en zelf heb ik er ook een soort niet al te hete sambal oelek van gemaakt.

1 reacties op Jaloro

Rijk 20 oktober 2020 om 20:37

Dit was de afgelopen 2 jaar één van mijn favorieten. Prachtige kleur, flinke opbrengst. Ik sneed ze open in de lengte, vulling erin, panko erover nog wat geraspte cheddar erover en dan bij de borrel. Ik vond ze zeker niet heet.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief