King Naga

  • Species: Capsicum chinense
  • Kleur: Groen - Rood
  • Teeltduur: Middelvroeg
  • Opbrengst: Goed
  • Heetheid: Extreem heet

Ik heb het wel eens eerder verteld, de heetste pepers ter wereld behoren tot de groep Capsicum chinense en zijn de overtreffende trap van habanero’s; ze zijn gemiddeld zo’n 3 tot 4 keer heter dan een habanero en de eerste rassen waren Naga Morich, Bhut Jolokia, 7POD en Trinidad Scorpion. In de afgelopen jaren zijn er uit die rassen pepers gekweekt die iets verschillen (andere kleur, nog iets heter, iets vroeger, iets langer, etc.). En deze King Naga is dus een extra grote Naga Morich. Ze is zo’n 5 centimeter lang en 3,5  centimeter breed. En niet geschikt voor een persoonsportie nasi (niet voor mij in ieder geval :-)).

Zeer heet dus, heter dan een Habanero. Ik had slechts 1 plant, nog weten op te kweken uit 2 oude gekregen zaden. Niet dat die ene plant het niet goed deed hoor, de pepers waren groot en het waren er nog best veel in die ene plant.

Ze is een peper voor liefhebbers, want niet iedereen verdraagt zulke hete pepers. Ik heb de pepers vooral gebruikt om te mengen, zoals bijvoorbeeld van 25 mildhete Jaloro-pepers een sambal oelek maken en dan 1 King Naga mee pureren zodat ze uiteindelijk toch extra heet werd. Of een stukje van een peper mee laten trekken in een oosterse soep (en dan proeven en vooral het stukje peper er op tijd weer uithalen :-).

Deze chinensepepers staan er wel ook om bekend dat ze veel warmte en veel tijd nodig hebben, eigenlijk alleen geschikt voor onder glas en voor ervaren pepertelers (die bijvoorbeeld ook planten overwinteren, etc.). Ik kon in de kas in de 2e week van augustus de eerste rijpe pepers oogsten, dus dat valt qua vroegheid nog best mee. Zaai haar hoe dan ook vroeg voor (begin tot half februari) want het kiemen kan 1 of 2 weken langer duren (bij minimaal 20 graden) en de eerste weken groeien de zaailingen ook wat wat langzamer dan de meeste peperrassen.

De plant werd hier ruim 70 centimeter hoog, en als ik een setje van 3 planten had gehad was ze zeker ook wel 60 centimeter breed geweest. Het blad is relatief groot en heldergroen, de bloempjes zijn wit, en de pepers zien er gevaarlijk uit; vrij groot, iets langwerpig, met een huid die aan een grove sinaasappel doet denken, en een puntje onderaan. De pepers rijpen van lichtgroen naar fel lichtrood.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief