Petit Marseillais

  • Species: Capsicum annuum
  • Kleur: Groen - Oranje
  • Teeltduur: Middelvroeg
  • Opbrengst: Prima
  • Heetheid: Nauwelijks pittig

Helaas had ik een heel slecht paprika- en peperjaar. Dat begon al met luis in het vroege voorjaar bij de zaailingen in huis. Dat kostte de zaailingen en later de jonge planten zoveel kracht dat ze in mei in de kas nog steeds amper 25 centimeter hoog waren. Eer ze echt van de luizen af waren was het al ver in juni. En toen kwamen spintmijt, extreme hitte en droogte in de kas en nota bene zelfs ook nog slakken. Ik heb daardoor nauwelijks paprika’s en pepers kunnen oogsten. Maar gelukkig wel pepertjes van dit ras.

De planten zagen er slecht uit, gehavend door alle ontberingen, en toch gaf ze zeker nog een leuke opbrengst van pepers. Of zijn het toch paprika’s? Op internet zie je ook webwinkels wat twijfelen en afwisselend peper en paprika gebruiken. Dat komt omdat de vruchten op paprika’s lijken, maar dan kleiner. En ze zijn dunwandig, ook iets wat je vaker bij een peper dan een paprika ziet. En dan de smaak: die is zoet maar niet zo zoet als een paprika. En pittig maar niet zo pittig als een peper. Ze is dus lichtzoet, met een ietsiepietsie heetheid (in een schaal van 1 op 10 zou ik een 1 zeggen, maar later in de nazomer werd het ook nog wel een kleine 2). Ze heeft ook iets kruidigs en een vleugje citrusgeur. Op internet wordt vooral aangeraden om deze peper in salades te gebruiken, omdat ze zo knapperig is, of om te vullen, te roerbakken of er ‘pickles’ van te maken. Ze lijkt wat minder geschikt voor stoofschotels omdat ze zo dunwandig is (er blijven dan alleen wat velletjes over, het knapperige lichtzoete, lichtpittige en lichtkruidige van de rauwe pepers/paprika’s is juist haar pluspunt.

Als ze met zoveel tegenslagen al zo’n aardige  opbrengst kan geven, dan zou ik kunnen bedenken dat ze in een goed jaar zonder plagen en tegenslagen een meer dan prima opbrengst zou kunnen geven 🙂

Ik kon hier begin augustus de eerste rijpe pepers oogsten. Uiteraard prima voor onder glas, mocht je haar buiten willen telen, zaai dan vooral op tijd (februari) en houd de planten vanaf half mei in pot op het warmste en zonnigste plekje dat je haar kunt bieden. Door de grote hoeveelheid pepers en de fel geeloranje kleur ongetwijfeld ook nog eens mooi in een pot op het terras. Googel vooral ook even op Capsicum Petit Marseillais voor foto’s van planten en beschrijvingen van een meer dan goede oogst in betere omstandigheden.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief