Piment Oiseau

  • Species: Capsicum annuum
  • Kleur: Groen - Rood
  • Teeltduur: Zeer laat
  • Opbrengst: Prima
  • Heetheid: Medium heet

BIJZONDERHEDEN:

Ik zeg niet vaak dat ik de plant misschien wel mooier vind dan de pepers maar in dit geval is dat echt zo :-)!

En dan begin ik maar gelijk met haar enige nadeel: ze bleek hier voor de 2e keer een late peper te zijn, ik kon pas eind augustus in de kas de eerste rijpe pepers oogsten. En daarmee denk ik dat het seizoen in Nederland te kort is om ook in de buitenteelt een leuke opbrengst te geven (tenzij je liever onrijpe pepers gebruikt/eet dan rijpe rode).

De pepers rijpen van groen naar rood, ze zijn kort en smal, als een mini-cayennepeper, en ze hebben bijna allemaal een opvallende kromming (zie foto’s). Zou ze daar haar naam aan te danken hebben? Zou men hebben bedacht dat de pepers iets lijken op een kromme snavel? Dat zou wel kunnen maar zelf moet ik vooral heel erg aan vogels denken als ik de plant zie. Het is bijna niet uit te leggen, zie vooral de foto’s van de plant: de planten worden wel 160 centimeter hoog en zijn onderaan smal en bovenin juist vrij breed. Als je ‘door de planten heen kijkt’ vind ik zelf dat de buitenste delen (de bloemknopjes en laatste blaadjes) bijna lijken op vogeltjes, ik moet denken aan zwaluwen. Ach, misschien ligt het aan mij en heeft de naam met de vorm van de pepers te maken maar de planten zien er wel echt heel anders uit dan andere peperplanten.

De pepertjes zelf zijn onrijp groen mild- tot medium heet van smaak, lekker, fris pittig en kruidig. Warm rood wordt ze heter en de smaak wordt meer warmkruidig, in alle stadia lekker en prima geschikt voor nasi en bami, roerbak en soep, (Oosterse) salade en sambal.

De opbrengst is in principe prima maar omdat de pepers zo laat rijpen valt de grote oogst pas laat in de herfst. Op het moment dat ik dit schrijf (16 november) hangt de plant nog vol onrijpe groene pepers. En daarmee heb ik het idee gekregen om ze misschien in ringetjes in zoetzuur in te maken, en om er sambal idjoe (sambal van groene onrijpe pepers) van te maken. En zo lang het niet vriest kunnen er zeker nog flink wat pepers rijpen :-).

Op de laatste foto in de galerij zie je deze pepers trouwens in het midden van het bord liggen, zo kun je wellicht wat beter het formaat inschatten.

Links zie je Aji Lobito, bovenaan Numex Orange Spice, rechts Madre Vieja, onder Orozco Purple en in het midden Piment Oiseau
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief