Pimienta da Neyde

  • Species: Capsicum chinense
  • Kleur: Paars - Paars
  • Teeltduur: Laat
  • Opbrengst: Redelijk
  • Heetheid: Zeer heet

Een zeer bijzondere peper. Bij het rijpen verkleuren 99,9% van alle peperrassen naar een andere kleur, dat is vaak rood, maar kan ook oranje, geel of chocoladebruin zijn. Maar pepers die amper van kleur veranderen bestonden er niet (ondertussen wel maar de grap daarvan is dat die pepers zijn voortgekomen uit kruisingen met deze Pimienta da Neyde).

Maar dit is dus echt een peper die je bijna net zo donkerpaars oogst als dat ze onrijp is. En dat is soms best lastig want als het verschil zo klein is, wanneer kun je het dan zien? Vooral hopen dat de zon schijnt.

En maakte een foto van de plant, want het vermogen in licht dat een fototoestel kan zien is veel beter dan ons vermogen om licht te zien.

Op deze foto zie je bijna zwarte pepers en pepers die, doordat de zon erop schijnt meer paars zijn (en dat zijn dus de rijpe pepers).

Op de foto hieronder zie je ook nog even duidelijk de bijna zwarte peper (onrijp) en ervoor een wat lichter gekleurde en paarsere rijpe peper:

Als je het verschil niet of amper kunt zien is trouwens niet heel erg, want de pepers zijn onrijp en rijp heel erg heet, er zit uiteraard verschil in heetheid en aroma maar een per ongeluk geoogste onrijpe peper kun je ook prima gebruiken om een gerecht pittig mee te maken.

Nog meer moois van dit ras…… het blad is heel donker, hoe meer zon ze krijgt, des te donkerder zal het blad zijn. En dit jaar, met deze mooie zomer was het blad dus echt zo goed als zwart. Ook de stengels zijn zee donkerpaars tot zwart. Alleen de bloempjes, die zijn heel klein en wit met een lilapaarse stertekening erop.

De oogst valt laat, ik kon op 12 september pas de eerste rijpe peper oogsten, en daardoor is ze alleen geschikt voor de teelt onder glas (en voor mensen die ervaren zijn in het pepers telen en de planten bijvoorbeeld overhouden als kuipplant (want peperplanten zijn niet eenjarig, het zijn halfheesters en kunnen dus ook in een pot enige jaren oud worden).

En daarnaast is er natuurlijk nog de mogelijkheid om haar als sierpeper te telen, want dat is ze echt heel veel meer dan waard.

Bedenk dat de planten in de kas wel zo’n 100 centimeter hoog worden, als je haar in pot wilt houden zul je dus een potmaat van minimaal 10 maar liever nog 15 liter aan moeten houden.

De opbrengst is niet heel groot. Maar samen met de pittigheid (waardoor 1 pepertje echt wel genoeg is voor een gerecht) en de sierwaarde van de gehele plant maakt dat deze Pimienta da Neyde één van mijn favoriete pepers is. En ook heel leuk en handig om te weten: ze is de moeder van heel veel nieuwe kruisingen die vaak iets paars in de bladkleur en vruchtkleur hebben. Zie bijvoorbeeld bij Pimenta Lisa, Cheiro Roxa, Fidalga Roxa, etc. in deze database: allemaal pepers die meer of minder van deze peper in hun genen hebben en prachtig mooi zijn, en heet, maar waarbij de opbrengst hoger ligt.

Bij de zaailingen kun je het donkere blad al goed zien

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief