Scotch Bonnet Golden

Scotch Bonnets zijn echt hete pepers uit de chinensegroep. Minder bekend maar zeker niet minder geliefd en ook niet minder heet dan de veel bekende Habanero. Ze zijn net zo heet als Habanero’s, maar de vorm is vaak wat ronder, bijna pompoenvormig (Habanero’s zijn over het algemeen iets smaller en langer, bijna lantaarnvormig).

Ik hou van allebei, zowel Habanero’s als Scotch Bonnets, dit jaar eens Scotch Bonnets gezet, volgend weer eens Habanero’s zaaien. Want eigenlijk is de vorm wel het belangrijkste verschil, je kunt beide pepers heel gemakkelijk in recepten met elkaar wisselen. Want ook deze Scotch Bonnet is heel kruidig en wat fruitig in het aroma, ik vind de geur altijd wat verslavend, veel sterker ook dan producten die je van deze pepers kunt kopen.

En dit is dan ook nog een mooie geeloranje vorm, met een extra grote vorm, ik zou zelf zeker geen hele peper in de nasi doen, lijkt mij de helft (of zelfs driekwart) teveel van het goede :-).

En de opbrengst is ook nog eens prima. Het enige dingetje is de vroegheid, bijna alle chinesepepers zijn late pepers en dat betekent dat ze het het beste onder glas doen, en al in februari zaaien natuurlijk. Ook ervaren pepertelers kunnen er prima mee overweg, houden ze vaak ook als kuipplant over. Ik kon hier in de kas (begin februari gezaaid en begin mei uitgeplant) op 2 september de eerste rijpe peper oogsten, en die oogst ging door tot de planten er in november uit gingen.

De planten worden niet heel groot, zo’n 60 tot 70 centimeter, ze worden wel bijna net zo breed als ze hoog worden. En dat is nodig omdat de planten een prima geven, aan elke tak hangt om de 5 centimeter een peper.

 

Laat een reactie achter.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief