Tondo Calabrese

  • Species: Capsicum annuum
  • Kleur: Geelgroen - Rood
  • Teeltduur: Middelvroeg
  • Opbrengst: Prima
  • Heetheid: Mildheet

Nou, wat een leuke verrassing dit jaar! Ik vond dit pepertje zo leuk dat ik het zeker vaker ga telen. Misschien is lief of vriendelijk nog wel de beste omschrijving.

Ik kocht de zaden onder de naam Peperone Tondo Calabrese, waarbij peperone natuurlijk peper betekent. Tondo blijkt voor een rond schilderij te staan, en Calabrese betekent dat ze uit Calabrië komt (de voet van de laars van Italië). De pepers zijn mooi en zacht van kleur en vorm, ongeveer 3,5 tot 4 centimeter groot, en niet helemaal rond maar ik begrijp wat er mee wordt bedoeld; de pepers zijn ietwat conisch gevormd maar de zachte kleuren zorgen voor een bijna rond uiterlijk (zie foto’s van de plant). Ze rijpen van heel licht pastelachtig crèmegeel via oranje naar lichtrood.

De pepers zijn in alle stadia lekker: onrijp crèmegeel zijn ze fris, knapperig en amper pittig, rijp rood wordt de smaak pittiger maar zeker niet heel heet. En ze krijgt dan ook iets fruitig zoets in de smaak. Ze smaakt bijna net zo lief en vriendelijk als dat ze eruit ziet :-). Misschien zelfs geschikt om te vullen (zoals je dat bijvoorbeeld ook met jalapeñopepers kunt doen) en verder heerlijk in roerbak, salsa’s, stoofgerechten, soepen en sauzen, en door de slechts milde heetheid ook in salades.

De planten zijn mooi: door het vrij licht groene blad en daartussen de pepers in de tinten van crème tot rood. De planten werden hier zo’n 55 centimeter hoog en daardoor wellicht ook leuk in pot op een warm en zonnig terras. Ik kon in de kas in de derde week van juli de eerste rijpe peper oogsten. En daarmee is ze uiteraard zeer geschikt voor de teelt onder glas maar heeft ze met wat ervaring (en vroeg genoeg zaaien en vanaf half mei dus in pot op een zonnige plek) wellicht ook een goede kans van slagen in de buitenteelt. De opbrengst is prima.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hedwig

Ook deze peper dit jaar voor het eerst in de kas. Het wachten op de rode kleur duurt lang, ook hier zal het tuinjaar debet aan zijn.
Maar ik lees dat ze ook geel/oranje eetbaar zijn, ik ga het proberen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief