True Jamaican Scotch Bonnet

  • Species: Capsicum chinense
  • Kleur: Groen - Oranje
  • Teeltduur: Middelvroeg
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Heetheid: Zeer heet

Een peper uit de Habanero-groep, Scotch Bonnet is ook een heel bekende naam die een aantal rassen bevat van zeer hete chinense-pepers.

Dit is wel zo ongeveer mijn meest favoriete chinensepeper, ik heb haar dan ook al een keer of vijf geteeld (en ik was telkens weer zeer tevreden!)

De pepers zijn heel heet (maar zonder belachelijk heet te zijn). En hebben een heerlijk aroma. Je moet er natuurlijk van houden, ik moet altijd aan chinensepepers ruiken als ze zijn opengesneden, vind het bijna verslavend lekker ruiken. En deze vind ik wel bijna de allerlekkerste; zeer kruidig maar ook iets fris en iets van tropisch fruit – echt een peper uit een warm land. En als ik ze ruik moet ik dus ook gelijk aan een broodje pom denken, of aan roti, de overduidelijke geur van exotisch en pittig eten.

Verder zijn de pepers niet heel klein (ongeveer 3,5 tot 4 centimeter in doorsnede) , en in een grappige vorm, bijna als van een pompoentje, en dan wat gebobbeld. Samen met de fel geeloranje kleur ziet ze er heel vrolijk en zomers uit.

De planten worden niet heel groot, zo’n 60 tot 70 centimeter, ze worden wel bijna net zo breed als dat ze hoog worden. En dat is nodig omdat de planten een meer dan goede opbrengst geven, elke tak hangt vol met pepers.

Voor een chinensepeper is ze zeker ook niet laat: ze is vaak één van de chinensepepers die ik kan oogsten (zoals bijna alle chinensepepers later dan de meeste annuums (uitzonderingen daargelaten). Vaak kan ik rond begin tot half augustus in de kas de eerste rijpe pepers oogsten. Daarmee is ze nog steeds eigenlijk vooral geschikt voor de teelt onder glas, maar er zijn ervaren peper telers die extra vroeg zaaien en planten soms ook als kuipplant of kamerplant in huis overwinteren (en dat kan, al is het niet heel gemakkelijk, een peperplant is eigenlijk geen eenjarige maar een niet winterharde halfheester).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marc V

Jammer dat scotch bonnets dikwijls bij de habaneros gerekend worden want dat zijn ze volgens mij helemaal niet. Scotch bonnets vind ik heerlijk van smaak. Habaneros daarentegen…

Meld je aan voor de nieuwsbrief