True Jamaican Scotch Bonnet

  • zeer heet
  • soort: Capsicum chinense
  • vroegheid: middelvroeg

Een peper uit de Habanero-groep, Scotch Bonnet is ook een heel bekende naam die een aantal rassen bevat van zeer hete chinense-pepers.

Dit is wel zo ongeveer mijn meest favoriete chinensepeper, ik heb haar dan ook al een keer of vijf geteeld (en ik was telkens weer tevreden!)

De pepers zijn zeer heet. En hebben een heerlijk aroma. Je moet er natuurlijk van houden, ik moet altijd aan chinensepepers ruiken als ze zijn opengesneden, vind het bijna verslavend lekker ruiken. En deze vind ik wel bijna de allerlekkerste; zeer kruidig maar ook iets fris en iets van tropisch fruit – echt een peper uit een warm land. En als ik ze ruik moet ik dus ook gelijk aan een broodje pom denken, of aan roti, de overduidelijke geur van exotisch en pittig eten.

Verder zijn de pepers niet heel klein, wat groter dan de meeste Habanero’s, en in een grappige vorm, bijna een pompoenvorm, en dan wat gebobbeld. Samen met de felgele kleur ziet ze er heel vrolijk en zomers uit, maar de smaak is meer dan heet genoeg, vergis je niet in deze onschuldig ogende peper.

De planten worden niet heel groot, zo’n 60 tot 70 centimeter, ze worden wel bijna net zo breed als ze hoog worden. En dat is nodig omdat de planten een meer dan goede opbrengst geven, elke tak hangt vol met pepers.

Voor een chinensepeper is ze zeker ook niet laat: ik kon hier op 12 augustus in de kas de eerste rijpe pepertjes oogsten. Daarmee is ze nog steeds eigenlijk vooral geschikt voor de teelt onder glas, maar er zijn ervaren peper telers die extra vroeg zaaien en planten soms ook als kuipplant of kamerplant in huis overwinteren (en dat kan prima, want een peperplant is geen eenjarige maar een niet winterharde halfheester).

 

Laat een reactie achter.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief