Turkish Flower Biber

  • Species: Capsicum annuum
  • Kleur: Groen - Rood
  • Teeltduur: Vroeg
  • Opbrengst: Goed
  • Heetheid: Medium heet

Volgens mij betekent biber in het Turks niets anders dan peper. Dus 2 delen van de naam zijn al te verklaren. Maar waar slaat dat ‘flower’ dan op? Nou, dat blijkt op de manier waarop de bloempjes bloeien en de pepertjes groeien te slaan (in uit elkaar staande trosjes waardoor meerdere pepertjes er bij uitzien als een bosje bloemen :-).

Er is helaas iets mis gegaan. In de kas waar deze peper stond kregen de planten last van een plaag. En wat die plaag was weet ik nu nog eigenlijk niet, ik gok op een mijtachtig dier. De rassen Piment Oiseau, Goat’s Weed en Trinidad Scorpion werden er nog veel erger door getroffen. En ik zag het probleem het eerst bij deze Turkish Flower Biber want die gaf als eerste van de genoemde rassen rijpe pepers en daar zag ik dat een aantal pepertjes niet mooi uitgroeiden maar klein en rond bleven en verdroogden. Later zag ik het ook bij de andere planten en heb ik 2 keer verneveld met een mengsel van 1 eetlepel biologische groene zeep en 2 eetlepels zonnebloemolie op 1 liter water. En dat bleek afdoende. Daarna begonnen de planten te herstellen en opnieuw te bloeien. Het kwaad was toen helaas al geschiede want er was niet genoeg tijd meer om opnieuw vruchten te vormen en die ook nog te laten rijpen.

Op de foto kun je trouwens nog zien hoe de aantasting was (met die ronde rode balletjes die daarna bruin werden en verdroogden.

Ik ga haar zeker weer zaaien, want een plant vol met van die peper-bosjes bloemen lijkt me een geweldig gezicht. En de pepertjes zelf zijn prima: medium heet, ongeveer 3,5 tot 4 centimeter lang en 2 centimeter breed. En het ligt dus niet aan het ras en het is geen ziekte, meerdere peperplanten werden belaagd door hetzelfde plaagdier.

De planten werden hier zo’n 55 centimeter hoog. Ik kon in de kas in de derde week van juli de eerste rijpe peper oogsten. En daarmee is ze uiteraard zeer geschikt voor de teelt onder glas maar heeft ze met wat ervaring (en vroeg genoeg zaaien en vanaf half mei dus in pot op een zonnige plek) wellicht ook een goede kans van slagen in de buitenteelt. Ze lijkt me een geweldige plant voor in een pot. Als de planten niet zouden zijn belaagd zou de opbrengst prima zijn geweest want op het moment dat de eerste aantasting zichtbaar werd hing de plant vol met trosjes bloempjes en beginnen pepertjes.

Edit 2021: we hadden dit jaar een prima opbrengst van gezonde planten! Zie de onderste foto’s.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief