Pindakaaskoek met jam (bakken)

Herkomst recept: Laura’s Bakery

Voor een vierkante vorm van 20 x 20 centimeter, ongeveer 16 stukjes

INGREDIËNTEN:

  • 270 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • een snuf zout
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 170 gram pindakaas (het liefst met stukjes noot)
  • 110 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 5 tot 7 flinke eetlepels jam

 

RECEPT:

Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onderwarmte.

Zeef de bloem en bakpoeder boven een kom, meng goed en zet apart.

Klop in een andere kom de pindakaas, boter, zout en suiker tot een romig mengsel. Voeg het ei en vanille-extract toe en klop tot het ei volledig is opgenomen. Spatel vervolgens het bloemmengsel erdoor tot je een heel luchtig zacht en smeuïg deeg hebt.

Vet een bakvorm in en bekleed die vervolgens met bakpapier (door de vorm eerst in te vetten blijft het bakpapier beter zitten omdat het vastplakt. Verdeel twee derde van het deeg gelijkmatig over de bodem. Verdeel de jam over het deeg en smeer gelijkmatig uit. Pluk de rest van het deeg in stukjes en verdeel dat over de jam.

Bak de koek in het midden van de voorverwarmde oven in 30 tot 35 minuten gaar en goudbruin. Laat de koek eerst een kwartiertje in de vorm een beetje op kamertemperatuur komen voor je de koek uit de vorm tilt en verder op een rooster laat afkoelen. Snijd in stukjes.

 

Bijzonder en lekker! Ik had geen vierkante vorm van 20 x 20 centimeter (die heb ik wel maar daar werd op dat moment een heerlijke appelcake met pecannoten in gebakken 🙂 . Ik had natuurlijk ook een ronde vorm kunnen gebruiken, dan worden het puntjes in plaats van  vierkante stukjes. Maar ik gebruikte nu een rechthoekige vorm van 10 x 30 centimeter, als het aantal vierkante centimeters maar ongeveer overeenkomt want anders moet de baktijd worden aangepast.

Het is een heel bijzonder deeg, kruimelig en toch ook zacht, en het smaakt naar pindakaas maar niet overheersend. En het combineert heel goed met jam. En je kunt elke jam gebruiken die je zelf in combinatie met pinda lekker lijkt, in het originele recept wordt aardbeienjam gebruikt. Zelf gebruikte ik vijgenjam met rum en rozijnen, want dat leek mij heel lekker (en dat was het ook). Maar ik ga het zeker ook eens met frambozenjam proberen, of met deze kweeperenjam. Gebruik lekker veel jam want juist de combinatie van het pinda-achtige deeg waarin ook iets hartigs zit in combinatie met een friszoete jam is heel lekker.  De stukjes koek zijn, mits in een koektrommel of anderszins luchtdicht bewaard, een week houdbaar.