Amber Keyes

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cocktailtomaat
  • Kleur: Groen
  • Grootte: 2 tot 3,5 centimeter
  • Gewicht: 9 tot 16 gram
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Teeltduur: Middelvroeg

Wat een leuke multiflora tomaat! Ik heb een zwak voor dit soort tomaten, omdat ze zo’n enorm goede opbrengst geven, soms met meer dan 150 tomaatjes per tros. Dat haalt dit tomaatje niet want de tomaatjes zijn net iets groter van formaat (een kleine cocktailtomaat of een XL cherrytomaat) maar 100 tomaatjes per tros haalt ze zeker wel. En daarmee is de opbrengst nog steeds voortreffelijk te noemen.

De smaak is prima; de tomaatjes zijn fris, een beetje kruidig, zoet genoeg maar ook met een lekker fris zuurtje. En er is zeker voldoende sap.

Ik schreef al eens iets over multifloratomaten (zie link), misschien leuk en handig om te lezen als je deze tomaat gaat telen. Want een aandachtspunt bij de teelt is dat je iets meer ruimte tussen 2 tomaten aanhoudt omdat de planten door de trossen bloemen/tomaten wat breder worden. En in de buitenteelt kun je deze tomaten beter na de 3e tros toppen zodat ook alle tomaatjes in de 3e tros nog kunnen rijpen (als je dat niet doet maakt ze nog een 4e en eventueel 5e tros en steekt al haar energie in de maak van steeds weer nieuwe bloemen en tomaten en dat gaat ten koste van het rijpen van tomaten in de onderste trossen.

Ik kon in de 2e week van juli de eerste rijpe tomaatjes oogsten. Dat is normaal gesproken een middelvroeg ras maar nu moet ik er even bij vermelden dat in dat jaar alle tomaten zeker 10 dagen later waren dan in andere jaren. En daarmee denk ik dat ze toch zeker niet alleen geschikt is voor de teelt onder glas maar ook een kans van slagen in de buitenteelt heeft.

Het oogstmoment is in het begin misschien wat lastig in te schatten want ze rijpt van koel lichtgroen naar lichtgroengeel, zie vooral de foto’s voor het verschil in kleur tussen rijp en onrijp. Uiteraard kun je bij twijfel ook even voelen of een tomaat al rijp wordt/is want dan kun je die iets indrukken en is ze dus minder hard. Als je eenmaal enkele tomaatjes hebt geoogst herken je de rijpe kleur wat sneller/makkelijker.

De tomaatjes rijpen trouwens ook wat onregelmatig; dat is niet erg, je moet vooral voor het oogst even goed naar de hele plant kijken. Want terwijl ik al rijpe tomaatjes uit tros 3 oogstte rijpten er ook nog steeds tomaatjes in de onderste tros. Het is iets wat je wel vaker bij multifloratomaten ziet (omdat het zoveel bloemen en tomaatjes zijn groeien en rijpen er in elke tros steeds een beperkt aantal tomaatjes en komen daar na de oogst van die tomaatjes weer nieuwe tomaatjes bij die uiteindelijk ook weer rijpen.

Hier zeker een waardevol nieuw ras!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief