Azul Blanco

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Crème
  • Grootte: 7 tot 9 centimeter
  • Gewicht: 106 tot 193 gram
  • Opbrengst: Prima

Ik kreeg van tuinvriendin Laura van dit ras een zaailing toen een jonge tomatenplant het met hulp van slakken doodging. Ik had er dus maar 1 plant van maar daar kreeg ik zeker een heel leuke opbrengst van lekkere tomaten van!

Laura was in een ander jaar ook al heel tevreden over deze tomaat: de smaak is zacht maar fluwelig, met zeker voldoende zoet en ook een fris zuurtje. Ik moet aan ‘zijdezacht’ denken, zowel in de smaak als in de structuur, al heeft de kleur daar ook altijd mee te maken. Ze is vlezig maar bevat zeker ook meer dan voldoende sap. Erg mooi (en lekker) in plakken, zeker ook als je ze mengt met andere kleuren. Ze is natuurlijk niet echt ‘wit’ (dat geldt voor vrijwel alle witte tomatenrassen), meer een heel zacht crèmegeel.

Ik kon op 24 juli de eerste rijpe tomaat oogsten maar dat zegt niet veel over de vroegheid want ik plantte de zaailing dus pas in juni nadat een andere tomatenplant doodging. Op meerdere websites vind ik de informatie dat ze een middelvroeg ras is en daar kan ik me zeker in vinden: vooral geschikt voor de teelt onder glas en alleen in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt.

Dan nog even over de oogst: die is prima, met gemiddeld 5 tot 8 kleine tot middelgrote vleestomaten per tros.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief