Black Opal

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cherrytomaat
  • Kleur: Paarsbruin
  • Grootte: 2,5 centimeter
  • Gewicht: 9 tot 12 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Vroeg

Dit zou een verbeterde Black Cherry moeten zijn. Nu weet ik niet wat daar nog aan te verbeteren valt :-). En ze lijkt inderdaad wel op de Black Cherry, zowel in kleur, vroegheid, smaak en opbrengst. Voor mijn gevoel zijn deze tomaatjes iets kleiner dan die van de Black Cherry, en de tomaatjes hangen bij de Black Cherry in onregelmatige trossen breeduit en bij deze Black Opal hangen de tomaten in wat nettere en compactere trossen (zie foto’s). Maar verder is ze net zo’n leuk en lekker tomaatje.

De opbrengst is prima, met 13 tot 25 tomaatjes per tros, en trossen die vrij dicht op elkaar langs de stam hangen (zie foto’s). Ik kon in de kas op 13 juli de eerste rijpe tomaatjes oogsten, en daarmee is ze een vroeg ras (in 2021 waarin alle tomatenrassen 2 tot wel 3 weken later dan normaal waren). Ter vergelijking: het ras Honeydrop was dat jaar de eerste/vroegste tomaat en dat tomaatje oogstte ik op 11 juli). Ze is dus zeker niet alleen geschikt voor de teelt onder glas maar heeft ook een goede kans van slagen in de buitenteelt.

De cherrytomaatjes hebben een mooie donkerpaarsbruine kleur en zijn zo’n 2,5 tot 3 centimeter groot. Ze hebben een lekkere cherrytomatensmaak: overwegend zoet, iets kruidig en met slechts een vleugje zuur. De tomaatjes zijn lekker sappig.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
kemper

Hallo Diana,

Ik kreeg via mijn vader een aantal prachtige tomatenplantjes.
Een daarvan lijkt erg op de ‘zwarte nachtschade’, ik lees veel over de giftigheid van de bessen.

Maar ik vind de plant niet terug op je site, volgens mij is de black opal veel groter, en lijken dit meer besjes. Is dit wel een soort die bij jou vandaan kan komen? En hoe heet ie dan?

Hier 3 fototjes

vrucht:
comment image

blad:
comment image

bloem
comment image

Tessa

Dit is 100% zwarte nachtschade. Niet opeten! Je valt niet gelijk dood neer na een hap maar je gaat zeker flink beroerd worden. Zorg er ook voor dat de zaden niet verder verspreid raken. Dus niet in de compostbak doen. Diana heeft gelijk, zo ben jij er misschien ook aan gekomen 😶

Tessa

ps de app ‘PlantNet’ is echt een supertool als je twijfelt (of als je een leuk bloemetje ziet). De accuraatheid is heel hoog en makkelijk in t gebruik.

Meld je aan voor de nieuwsbrief