Brad’s Atomic Grape

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Romatomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 3 x 2 centimeter
  • Gewicht: 14 tot 31 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Wat een geweldig tomaatje! Nog zo’n nieuwe generatie tomaat die is gekweekt vanuit de blauwe tomaat. Omdat die niet lekker was (ook niet vies, er was gewoon gewoon weinig smaak) zijn er ondertussen 2e, 3e en zelfs 4e generaties waarbij is geprobeerd om een tomaat te kweken die heel bijzonder van kleur is, en een goede opbrengst geeft, en ook nog lekker is. Dat lukt zeker nog niet altijd (het beste voorbeeld van 2018 was de Afternoon Delight met mooie tomaten die ook lekker waren maar met een matige opbrengst en planten die zich tot 3 keer toe topten – ik heb daar dus ook geen zaden van geoogst).

Maar met deze Brad’s Atomic Grape is dat juist prima gelukt! De trossen zijn niet groot maar ze hangen dicht op elkaar langs de hoofdstam, daardoor is de opbrengst per plant toch gewoon prima. Ze is makkelijk te dieven, de planten zijn rank en slank en dat maakt dat dieven goed duidelijk zijn en makkelijk verwijderd kunnen worden.

Over de tomaten zelf; ze zijn vrij uniform van grootte en vorm; groter dan een cherrytomaat, kleiner dan een romatomaat.

De kleur; caleidoscopisch is misschien het beste woord 🙂 . De tomaatjes rijpen van donkerpaarsblauw met wat roze en groene en rozige vlekken naar een kleur die compleet met streepjes en vlekjes ergens tussen bronsgroen, okergeel, mahonierood en colabruin in ligt. In dit geval zeggen de foto’s heel veel meer dan deze tekst 🙂 .

Ik kon aan het eind van de 2e week van juli de eerste rijpe tomaatjes oogsten. En daarmee is ze een middelvroeg ras; vooral geschikt voor onder glas, en alleen in een mooie zomer (zoals die van 2018 🙂 ) ook een kans van slagen in de buitenteelt.

De smaak is heerlijk; een fruitige tomatensmaak die meer zoet dan zuur is, vlezig maar zeker ook voldoende sappig. Ze is hier zeker een nieuwe favoriet!

Brad’s Atomic Grape onrijp
In closeup maar ook dan is de kleur amper te beschrijven
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anne

Hoi Diana,

Ik vroeg me af, waar heb je de zaden van Bras’s Atomic grape gekocht? Ik zou de graag volgend jaar willen zaaien!

Groetjes,
Anne

Carine p

Ooh, zo mooi en lekker. Ook voor mij een favoriet bijgekomen 🙂
Carine

Mathijs

Is van zo’n ras ook zaden zelf te oogsten? Of krijg je rare hybrides omdat ze recent met van alles gekruist zijn?
Ik heb een aantal soorten bij Vertiloom besteld wat recente kruisingen zijn, geen idee hoe dat vererft als je zelf zaden oogst.

Meld je aan voor de nieuwsbrief