Candy Sweet Icicle

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cocktailtomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 3,5 x 2 centimeter
  • Gewicht: 17 tot 32 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Vroeg

Ik noem het ‘druppels’, deze nieuwe generatie iets langgerekte snacktomaatjes in vrolijk kleuren. Het formaat is die van een langgerekte cocktailtomaat, en de vorm verraadt dat er ergens in de voorouders een romatomaat zit (maar ze is veel sappiger dan een romatomaat).

Deze Candy Sweet Icicle is erg lekker; een frisse maar zoete tomatensmaak, vlezig maar ook sappig.

Ze is ook nog eens een redelijk vroeg tomaatje, ik kon in de kas halverwege de eerste week van juli de eerste rijpe tomaatjes oogsten. En daarmee is ze uiteraard prima voor onder glas maar heeft ze zeker ook een kans van slagen in de buitenteelt.

Er is 1 ‘dingetje’ met deze tomaat en dat is dat ze niet veel hoger wordt dan ongeveer 160 centimeter; op die hoogte topt ze zichzelf en loopt niet meer uit. Voor buiten is dat heel handig want je hoeft haar dus zelf niet te toppen en alle tomaten langs de stam hebben voldoende tijd om te rijpen voor het echt koud wordt. En leuk voor de teelt in potten (omdat de planten niet zo groot worden). En natuurlijk kan het voor een lagere kas ook heel handig zijn (of voor een kas waarvan het dak zo schuin loopt dat je langs de buitenrand een tomaat zoekt die niet hoger wordt dan dus ongeveer 160 centimeter. In het midden van onze kas vind ik het altijd een beetje zonde als een tomaat zich op die hoogte al topt terwijl er nog makkelijk 2 of 3 trossen boven hadden kunnen groeien. Ach, misschien moet ik niet zeuren, want met 12 tot 18 cocktailtomaten per tros (zie foto) en trossen die kort op elkaar langs de stam groeien is de opbrengst ondanks die relatief geringe hoogte ook gewoon meer dan prima. En er is nog iets: je kunt haar ook op 2 stammen telen, dat verhoogt de opbrengst aanzienlijk (via de link lees je het blog met uitleg daarover).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief