Dwarf Velvet Night

  • Plant: Struiktomaat
  • Tomaatsoort: Ronde tomaat
  • Kleur: Paarsbruin
  • Grootte: 3,5 tot 4 centimeter
  • Gewicht: 45 tot 70 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Ook dit is weer een tomaat van ‘The Dwarf Project’, waarbij traditionele zaadvaste rassen worden verdeeld tot planten die niet zo hoog worden. Ze is in ieder geval een tomaat die niet veel hoger dan 1.25 meter wordt. Ik heb haar tweestammig geteeld. Maar je kunt haar ook prima als struiktomaat telen (ze wordt dan iets minder hoog en wat breder. En je kunt haar gewoon als stamtomaat telen (handig omdat ze dan de minste ruimte inneemt en bijvoorbeeld langs de lage kant van een kleine kas kan worden geteeld).

Er zijn dus meerdere opties: laat haar als struiktomaat groeien en ze maakt een ruim 1 meter hoge en behoorlijk brede struik, die je dus niet hoeft te dieven (maar wel moet opbinden omdat de takken makkelijk onder het gewicht kunnen breken). Handig als je niet zo behendig in het dieven bent of er niet altijd evenveel tijd voor hebt. Maar je kunt haar ook als stamtomaat kweken, dieven en opbinden, en ook dan wordt ze niet heel hoog, misschien nog wel 1.50 meter hoog, en ze neemt in de breedte dan veel minder plaats in beslag. En tot slot kun je haar tweestammig telen zoals ik deed: vanuit de basis 2 stammen laten groeien en die apart van elkaar wel dieven. Zo neemt ze minder plaats in beslag dan als struiktomaat, maar wel wat meer als een stamtomaat. Dat laatste is heel leuk maar misschien wel iets meer geschikt voor mensen die wat meer ervaring met de tomatenteelt hebt want je moet met 2 stammen extra goed op het dieven letten.

Op de foto hieronder kun je zien hoe dat tweestammig kweken gaat. Ik heb daar voor de foto extra veel blad verwijderd zodat je wat beter kunt zien hoe ze groeit, hoeveel trosjes ze maakt, etc. Mogelijkheden genoeg dus. En dit verhaal geldt voor heel veel wat tomaten die uit de ‘Tomato Dwarf Project’ komen (zoals Dwarf Beryl Beauty, Orion’s Belt en Delta Diver Yellow). Het jaar erop heb ik tomaten op 2 stammen langs 1 stok (dus niet in de V-vorm) geteeld en zo bespaar je ruimte en is de opbrengst duidelijk groter dan op 1 stam. Lees er hier meer over: tomaten op 2 stammen.

Dan over de tomaat zelf: het zijn kleine ronde tomaatjes (net iets groter dan een cocktailtomaat – zo’n 3,5 centimeter in doorsnede). De tomaatjes hebben een prachtige kleur: donkerpaarsbruin met wat donkergroen en donker mahonierood en een opvallende zachte parelmoerachtige glans (het zijn bijna kleine spikkeltjes, zie foto’s). De smaak is prima: vol, kruidig, zoet maar ook een zuurtje, vlezig maar ook sappig.

De opbrengst is prima maar hangt dus wel ook wel af van hoe je haar teelt; als stamtomaat is de opbrengst wel wat minder (maar neemt ze ook minder plaats in beslag), als struiktomaat geeft ze de beste opbrengst, of tweestammig met een opbrengst die daar dus tussenin ligt). In elke tros hangen 3 tot 6 kleine tomaten.

Ik kon in de 3e week van juli de eerste rijpe tomaat oogsten, en daarmee is ze een middelvroeg ras. En dat betekent dan dat ze vooral geschikt is voor de teelt onder glas en alleen in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt heeft.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief