Dyadya Styopa

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Romatomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte: 11 x 4,5 centimeter
  • Gewicht: 67 tot 155 gram
  • Opbrengst: Matig
  • Teeltduur: Middelvroeg

Ik bestelde de zaden van dit ras in Oekraïne, Dyadya zou ‘oom’ betekenen, dus Oom Styopa.

Het is een tomaat met veel pluspunten en slechts 1 minpunt. Om maar met het minpunt te beginnen: de opbrengst is niet heel groot. Oftewel: ik deel haar in bij een matige opbrengst maar bedenk dat de opbrengst beter zou zijn als je die op 2 stammen zou gaan telen. Via de link kun je het blog lezen met uitleg (en foto’s ter illustratie) hoe dat werkt. Bedenk dat op 2 stammen de opbrengst met ongeveer 75% wordt verhoogd.

Dan de pluspunten: de tomaten hebben een mooie zachte langwerpige gladde romavorm en zijn helderrood van kleur. Van binnen zijn de tomaten zeer vlezig maar bevatten toch ook genoeg sap zodat ze niet alleen voor soepen en sauzen gebruikt kunnen worden maar ook lekker zijn in salades, salsa, etc. De smaak is prima: een volle tomatensmaak met een extra zoetje.

Ik kon op 14 juli de eerste rijpe tomaat oogsten, en daarmee is ze dan nog een middelvroeg ras maar wel behoorlijk laat binnen die marge. Ik zou deze tomaat toch vooral in de kas telen, alleen in een echt mooie en lange zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt.

Ik ben helaas vergeten om een foto van de tros en/of de plant te maken. Op de foto hieronder zie je de tomaat Niagara, op 2 stammen, met een prima opbrengst. Als je goed kijkt zie je links van de Niagara ook een romatomaat, ook op 2 stammen maar dan met een minder goede opbrengst, en dat is dus de Dyadya Styopa. Wellicht is het een optie om haar op 3 stammen te telen, dan zou de opbrengst waarschijnlijk wel prima zijn. Erg lekker maar helaas dus wat te weinig tomaten per plant om in mijn favorietenlijstje te staan.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief