Gardener’s Delight

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cocktailtomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte: 3 centimeter
  • Gewicht: 14 tot 26 gram
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Teeltduur: Vroeg

Dit is één van mijn favoriete tomaatjes. Ik heb dit ras al meerdere keren geteeld en ze is elk jaar weer in alle opzichten betrouwbaar. Ze is in de jaren 50 van de vorige eeuw in Duitsland onder de naam Benary’s Gartenfreude, Hochzucht ontwikkeld maar enige jaren later onder de naam Sugar Lump op de markt gebracht. Hoe, waarom en wanneer die naam in Gardener’s Delight is veranderd weet ik niet maar onder deze naam is ze al enige tientallen jaren bekend.

Ze geeft elk jaar dat ik haar teel een meer dan prima opbrengst; de tomaatjes hangen in trossen die soms wat wijd hangen, soms juist smal en lang, soms kleiner en soms zeer groot maar altijd wel enkele tientallen tomaatjes per tros (zie foto’s).

Ook in het formaat is ze trouwens wat onregelmatig; soms meer een cherrytomaat, maar een deel van de tomaatjes zijn ook een maatje groter (meer cocktailformaat). Maar alle tomaatjes zijn hapklare snoepjes; met een lekkere volle tomatensmaak, compleet met zoetje maar zeker ook een fris zuurtje, en veel sap.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Guido Dewijngaert

Waar zou ik zaad kunnen vinden van deze soort?

Anoniem

dank u wel!!

karin

ik heb ze vorig jaar geteeld, onder een afdak, misschien een drietal keer water gegeven in de hele zomer, maar toch waren ze bij mij bijna allemaal open gebarsten voor ze rijp waren. Weet jij toevallig waar dit aan zou kunnen liggen? Ik had ook Roma tomaten, Heinz tomaten en yellow zebra staan en nog een gele kerstomaat, maar die hadden het geen van allen…

Bernard

Inderdaad bij mij waren heel wat tomaatjes van het type Gardeners Delight open gebarsten. Zowel de planten in de serre als buiten onder een afdak. Daarom neem ik nu steeds de soort ‘Supersweet’. ( niet de Sweetie!) Zeer goeie opbrengst, leveren heel lang, tot eind oktober. Af en toe wat kalk bijgeven. Sungold durft ook openbarsten maar als je het steeltje er aan laat en afknipt met een schaartje doen ze het niet. Een superlekkere soort (kleine geeltjes) zijn Gold Krone.
Deze kocht ik voor het eerst bij Thomson & Morgan in UK.
Best daar nu niet meer aankopen met de douane invoer……

Marjolein

ik heb van iemand 2 zakjes met zaad van deze soort gekregen, alleen is het zaad in het ene zakje beduidend kleiner dan in het andere zakje. Is het dan nog wel raszuiver zaad?

Guido

Beste,
Hoeveel trossen laat je aan de cocktailtomaten in het algemeen vooraleer te toppen in een serre?
Alvast bedankt.

Guido

Dank je wel en nog veel tuinplezier!!!

Ruben De Clippele

hoi,
ik dacht dat dit ras van oorsprong Duits was? maar door een heel grote populariteit in Engeland verspreid is over de rest van europa.

Moestuinster

Hallo Diana,

ik ben benieuwd naar jouw mening.

Welke tomaatsoort steekt er volgens jou uit als je zou moeten kiezen tussen deze

– supersweet 100
– goldsun
– garderers delight

Ik ga zie dit jaar allemaal zaaien, dus ik zal er nog wel achter komen wat mijn favoriet gaat worden. Maar ik ben toch even nieuwschierig. Is er touwens nog een andere soort kerstomaat (die ik niet benoemd heb) en die ook echt een topper is?

Moestuinster

Hoi Diana, bedankt voor je antwoord! Ja, inderdaad… ik bedoelde Sungold F1, haha, excuus. Ik laat weten hoe het is gegaan!

Meld je aan voor de nieuwsbrief