Garnet

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cherrytomaat
  • Kleur: Paarsbruin
  • Grootte: 1,5 tot 2,5 centimeter
  • Gewicht: 10 tot 14 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Vroeg

Wat een leuk tomaatje! In het begin had ik er niet veel vertrouwen in. De planten waren weliswaar mooi recht, slank, makkelijk te dieven, groeikrachtig maar het eerste trosje bevatte slechts 9 cherrytomaatjes. Maar dat was niets anders dan een matige start want de tros erboven bevatte 11 tomaatjes en vervolgens vertakte elk tros daarboven en zaten er ruim 30 tomaatjes in een tros. De trossen hangen op vrij korte afstand van elkaar aan de stam en ik kon per plant 8 trossen tomaatjes oogsten (en dat zijn even snel bij elkaar opgeteld dan toch ruim 200 cherrytomaatjes per plant).

De cherrytomaatjes zijn vrij groot (voor een cherrytomaat), ze rijpen naar een mooie donkerbruine kleur met een bijna parelmoerachtige glans.

De smaak is erg lekker, de tomaatjes zijn sappig en hebben een heerlijke, volle tomatensmaak met een extra zoetje.

Ik kon aan het eind van de eerste week van juli de eerste rijpe tomaatjes oogsten en daarmee is ze een vroeg ras; uiteraard prima voor onder glas maar zeker ook een kans van slagen in de buitenteelt.

Edit: ik teelde dit ras in 2022 weer maar nu op 2 stammen (waarbij ik dus de onderste sterke dief laat zitten en de rest weghaal zodat ik uiteindelijk 2 stammen overhoud en die samen aan de stok opbindt). De opbrengst was de eerste keer zeker niet slecht, zoals ik al noemde vertakten de trossen zich. Met 2 stammen zijn er per plant meerdere kortere trosjes en is de opbrengst prima te noemen. Het op 2 stammen telen van tomaten is wellicht wel iets meer geschikt voor mensen die meer ervaren in het dieven van tomaten zijn. Op de onderste 2 foto’s zie de teelt van Garnet op 2 stammen (ik heb het erbij vermeld). Via deze link kun je meer lezen over het op 2 stammen telen.

Garnet in 2022, op 2 stammen geteeld
Garnet in 2022, op 2 stammen geteeld
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief