Gezahnte Bührer-Kehl

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Overige vormen
  • Kleur: Roze
  • Grootte: 4 tot 9 centimeter
  • Gewicht: 57 tot 312 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Ik kreeg zaden van dit ras van mijn tuinvriendin Laura, zij zaaide deze Bührer Kehl al vaker, ze beloofde me dat ik er een goede opbrengst van zou krijgen. En dat klopt! Er hangen wel 8 tot 14 tomaten in een tros, ze zijn heel onregelmatig van vorm en grootte (en ook de tros is ontregelmatig, soms hangen de tomaten breeduit, soms wat meer verticaal.

Ik teelde deze Gezahnte Bührer Kehl op 2 stammen en dat leverde iets kleinere tomaten op maar wel nog een aantal extra trossen. Ook zonder 2 stammen geeft ze een prima opbrengst hoor, hoeft dus niet maar kan dus wel.

De tomaten hebben een mooie roze kleur met een bijna parelmoerachtige glans. Ze lijkt wel iets op Pink Fig maar ze is wat hoger en later in het seizoen ook iets kleiner (maar dat laatste kan dus ook door de 2 stammen komen).

De tomaten zijn ‘semi-hol’, en daarmee bedoel ik dat de tomaten een dikke vruchtwand hebben en er soms lege ruimtes tussen de plooien zitten (zie de foto met de doorgesneden tomaat).

Er is één ding dat ik moet melden: ik trof hier een paar tomaten met neusrot, dat is geen ziekte of plaag maar simpelweg een gebrek aan vocht, waarbij de plant die in extreem droge perioden het vocht niet uit de grond kan halen dat dan maar uit de tomaat haalt. Vooral romatomaten hebben daar wel eens last van maar de lengte/hoogte van de vruchten en het feit dat ze semi-hol is kan er voor zorgen dat dit ras ook wat gevoelig is. Ze stond ook nog eens op een slechte plek in de kas (waar een woelrat regelmatig zich een weg naar boven groef waardoor de wortels zich niet goed konden ontwikkelen en dus ook minder goed water en voedingsstoffen op konden nemen). Ik ga er vanuit dat dat de reden is geweest. Want het was hier in de zomer van 2022 kurkdroog, het water was niet aan te slepen. En Laura heeft het nog nooit ervaren. En ik dus bij slechts 3 tomaten in 1 tros bij 1 van de 2 planten van dit ras. Het kan dus ook de combinatie van pech en extreem weer zijn maar misschien toch handig om het even te melden: geef de planten droogte voldoende water.

De smaak van de tomaten is prima: een lekkere volle tomatensmaak met een extra zoetje, mede door de vorm mooi en lekker in plakken maar door de smaak en doordat ze weinig sap/gel bevat ook zeer geschikt voor soepen en sauzen. En door de semi-holle vorm ook heel leuk om uit te hollen en te vullen.

En ik kon begin juli de eerste rijpe tomaten oogsten, en daarmee is ze een middelvroeg ras: uiteraard prima geschikt voor de teelt onder glas, en alleen in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief