Liguria

 • Plant: Stamtomaat
 • Tomaatsoort: Vleestomaat
 • Kleur: Rood
 • Grootte: 11 x 7 centimeter
 • Gewicht: 53 tot 414 gram
 • Opbrengst: Prima
 • Teeltduur: Middelvroeg

Ik zaai deze tomaat elke 2 jaar. En dat zegt misschien al genoeg, het is misschien wel mijn meest geliefde tomatenras. Dat is natuurlijk erg persoonlijk, want waar houd je van? Ik houd van een volle tomatensmaak met een extra zoetje, ik houd van extra vlezig en sap dat vooral in dat vlees zit, ik houd minder van grote hoeveelheden gelei met zaden in een tomaat. Ik houd van afwijkende vormen en/of kleuren, ik houd van plompe vormen, ik kies niet snel een gewone ronde rode tomaat om te telen. En ik houd natuurlijk van een goede opbrengst en gezonde planten.

Als je dezelfde voorkeuren hebt als ik, dan zou deze Liguria ook jouw favoriet kunnen worden 🙂

Wat mij betreft heeft ze alles wat ik in een tomaat zoek:

 • een heerlijke volle tomatensmaak met een extra zoetje
 • veel vlees, maar goed rijp geplukt ook heel sappig, met weinig gelei
 • een lang leven, tot in de bovenste tros kon ik tomaten oogsten zonder dat de planten ziek worden
 • een grote opbrengst van wel 9 tot 17 grote tomaten per tros
 • fel lichtrood van kleur
 • een mooie plompe vorm, soms bijna als een buidel

In eerdere jaren was de Liguria zeker niet de vroegste tomaat die ik kon oogsten, maar dit jaar kon ik in de kas al op 11 juli de eerste rijpe tomaat oogsten. Volgens de website van Tatiana is ze een ‘midseason’ tomaat. Zelf denk ik dat ze toch vooral geschikt is voor de teelt onder glas, maar wie weet, als we eindelijk eens een gelijkmatig mooie zomer treffen. En eigenlijk te lekker en mooi en bijzonder en veel om het niet te proberen.

Nog even over de Liguria: ze is een Italiaanse variant van de Coeur de Boeuf, ze wordt dan ook wel Coeur de Boef Albenga of Coeur de Boeuf Liguria genoemd. Kijk even hier voor de uitleg daarover: Plantaardig.com

Oogst haar als ze echt dieprood is, dan is ze wat minder stevig en de smaak is dan het best, te lichtrood oogsten zorgt ervoor dat ze van binnen nog niet goed rijp is, ze minder sappig is, en de smaak (nog) niet optimaal is.

In 2022 teelde ik haar (natuurlijk) weer, ook dat jaar was ze weer één van de beste tomaten van dat jaar. Een tomaat voor mijn top 10 van alle rassen (en dat zijn er ondertussen meer dan 500) die ik teelde, dat zegt genoeg.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wim Leppers

Beste Diana,

Ik begrijp dat je de Ligutia tomaat eigenlijk wel de lekkerste tomaat vindt die je kweekt en diegene die je nu opkweekt uit je eigen zaden komt. Wat ik me afvroeg is waar je de eerste keer je zaad hebt gekocht. Ik heb ontdekt dat er een paar webshops zijn die ze verkopen, maar zou graag willen weten waar je ze vandaan hebt.

Kweek al wel de coeur de boeuf voor het derde jaar maar heb nog wel zaden gekocht ook dit jaar weer.

Misschien toch maar eens wat zaden bewaren en daarmee verder gaan.

Maar goed ik hoop van je te horen waar je de Ligutia hebt aangeschaft of een advies hebt waar ik ze het beste kan bestellen voor de eerste keer zodat ik daar dan ook mee verder kan.

Met vriendelijke groet

Wim Leppers

Karin

Eventueel heb ik nog wel Liguriazaad van 2018

Jan Willem

Beste Karin,

Kan Ik wat zaden overnemen, laat maar weten wat de kosten zijn,

Groet,

Jan W

Guido

Beste Diana,zijn deze zaadvast en kan ik dan zelf zaad hiervan nemen?

Hoe weet ik wanneer een tomaat soort zaadvast is?
Alvast bedankt.

Guido

Hartelijk dank voor de snelle en duidelijke uitleg.
Hou je gezond en geniet van het mooie weer.
Groetjes.
Guido.

Arnold Nieuwenhuijsen

Dag Diana,
wij wonen in Midden Frankrijk en ervaren dat het kweken van veel tomatenrassen in de kas vaak tegenvalt ivm de warmte.
Misschien is de vruchtzetting van Liguria beter en wij zouden graag wat zaden willen proberen. Mag ik vragen of je wat zaad met ons wilt delen?
Ik kijk uit naar jouw reaktie,
Fijne dag,
Arnold

Carine p

Dag Arnold,
Ik woon zelf in ZW Frankrijk en ook hier kweken wij tomaten buiten, omwille van de hitte. Ik zet een aantal in de koude kast om vroeg tomaten te hebben, maar zoveel verschil ervaar ik niet. Deze week mijn eerste tomaat in de koude kast. Ik voel wel een verschil in het najaar. Dit kan buiten soms september, oktober of november aflopen; dit afhankelijk van het weer.in de kast is dit sowieso november.
Het ras Liguria zal hierop geen invloed of verschil maken.
Grt carine

Ingrid DK

Voor al degenen die van de Liguria zaad willen hebben, heb ik een tip : in de Lidl in België (misschien ook in NL) verkopen ze “biotomaten” per 3, tomaten met mooie buidelvorm . Dat is dus de Liguria denk ik. Ik heb in maart zaad van deze LIDL-tomaten gezaaid en heb mooie resultaten, net zoals op de foto’s van Diana, alleen niet zoveel per tros. Je moet wel best zaad van rijpe tomaten nemen.

Guido

hallo,
ik zaai al verschillende jaren de liguria en vind dit de beste tomaat.Dit jaar weer gezaaid en heel mooe planten, nu had ik er ook een paar struiken in een tuincentrum gekocht even mooi ,je kan het verschil niet zien, alleen 10bloempjes op de gekochte struiken en 5 op mijn geteelde planten.Hoe kan dit ?
veklaring aub. Alvast bedankt.

Guido

Dank je wel,ik hou je op de hoogte tijdens de oogst.

Meld je aan voor de nieuwsbrief