Liguria

 • Plant:
 • Tomaatsoort: Vleestomaat
 • Kleur:
 • Grootte: 11 x 7 centimeter
 • Gewicht: 53 tot 414 gram
 • Opbrengst: zeer goed
 • Teeltduur: Middelvroeg
 • Bijzonderheden:

Ik zaai deze tomaat zo om het jaar. En dat zegt misschien al genoeg, het is misschien wel mijn meest geliefde tomatenras. Dat is natuurlijk erg persoonlijk, want waar houd je van? Ik houd van een volle tomatensmaak met een extra zoetje, ik houd van extra vlezig en sap dat vooral in dat vlees zit, ik houd minder van grote hoeveelheden gelei met zaden in een tomaat. Ik houd van afwijkende vormen en/of kleuren, gewoon rond rood vind ik wat saai. En ik houd natuurlijk van een goede opbrengst en gezonde planten.

Als je dezelfde voorkeuren hebt als ik, dan zou deze Liguria ook jouw favoriet kunnen worden 🙂

Wat mij betreft heeft ze alles wat ik in een tomaat zoek:

 • een heerlijke volle tomatensmaak met een extra zoetje
 • veel vlees, maar goed rijp geplukt ook heel sappig, zonder gelei
 • een lang leven, tot in de bovenste tros kon ik tomaten oogsten zonder dat de planten ziek worden
 • een grote opbrengst van wel 9 tot 17 grote tomaten per tros
 • fel lichtrood van kleur, uitnodigend noem ik dat 🙂
 • een mooie plompe vorm, soms bijna als een buidel

In eerdere jaren was de Liguria zeker niet de vroegste tomaat die ik kon oogsten, maar dit jaar kon ik in de kas al op 11 juli de eerste rijpe tomaat oogsten. Volgens de website van Tatiana is ze een ‘midseason’ tomaat. Zelf denk ik dat ze toch vooral geschikt is voor de teelt onder glas, maar wie weet, als we eindelijk eens een gelijkmatig mooie zomer treffen. En eigenlijk te lekker en mooi en bijzonder en veel om het niet te proberen.

Nog even over de Liguria: ze is een Italiaanse variant van de Coeur de Boeuf, ze wordt dan ook wel Coeur de Boef Albenga of Coeur de Boeuf Liguria genoemd. Kijk even hier voor de uitleg daarover: Plantaardig.com

Oogst haar als ze echt dieprood is, dan is ze wat minder stevig en de smaak is dan het best, te lichtrood oogsten zorgt ervoor dat ze van binnen nog niet goed rijp is, ze minder sappig is, en de smaak (nog) niet optimaal is.

10 reacties op Liguria

Wim Leppers 25 maart 2019 om 22:44

Beste Diana,

Ik begrijp dat je de Ligutia tomaat eigenlijk wel de lekkerste tomaat vindt die je kweekt en diegene die je nu opkweekt uit je eigen zaden komt. Wat ik me afvroeg is waar je de eerste keer je zaad hebt gekocht. Ik heb ontdekt dat er een paar webshops zijn die ze verkopen, maar zou graag willen weten waar je ze vandaan hebt.

Kweek al wel de coeur de boeuf voor het derde jaar maar heb nog wel zaden gekocht ook dit jaar weer.

Misschien toch maar eens wat zaden bewaren en daarmee verder gaan.

Maar goed ik hoop van je te horen waar je de Ligutia hebt aangeschaft of een advies hebt waar ik ze het beste kan bestellen voor de eerste keer zodat ik daar dan ook mee verder kan.

Met vriendelijke groet

Wim Leppers

Ruud & Diana 26 maart 2019 om 08:39

Hallo Wim,
Misschien is de Liguria niet de allerlekkerste tomaat die ik ooit teelde hoor, maar wel één van de allerbeste, dat komt dan door de combinatie van zowel erg lekker en sappig, maar ook mooi, en ook gezonde, groeikrachtige planten plus een extra goede opbrengst. Dat vind ik ook het grote verschil met Coeur de Boeuf: die vind ik ook erg lekker maar daarvan vind ik de opbrengst duidelijk wat minder.
De allerlekkerste vleestomaten vind ik bijvoorbeeld Aunt Ginny’s Purple, Rebel Yell en Missouri Pink Love Apple.

Tomatenzaden oogsten is heel gemakkelijk hoor. En ik weet niet heel zeker meer waar ik de Liguria vandaan heb, ik heb haar al wel 12 of 14 jaar, denk ik, en in die tijd ruilde ik vaak tomatenzaden met mensen uit Hongarije, België, Frankrijk, Amerika, etc.. Maar ik kocht ook zaden, en als ik de Liguria-zaden heb gekocht, dan is de kans vrij groot dat ik dat in Duitsland via deze website heb gedaan: http://www.reinhard-kraft.de/tomatenhahm.html

Mocht je een goed adres zoeken in Nederland (ik zie dat ze op sommige websites ook wordt aangeboden in een roze kleur en dat is duidelijk niet de echte Liguria want die is lichtrood), kijk dan even hier: https://baduh.nl/product/liguria/

groetjes,
Diana

Karin 26 maart 2019 om 15:27

Eventueel heb ik nog wel Liguriazaad van 2018

Jan Willem 27 maart 2020 om 09:53

Beste Karin,

Kan Ik wat zaden overnemen, laat maar weten wat de kosten zijn,

Groet,

Jan W

Guido 28 mei 2020 om 11:50

Beste Diana,zijn deze zaadvast en kan ik dan zelf zaad hiervan nemen?

Hoe weet ik wanneer een tomaat soort zaadvast is?
Alvast bedankt.

Ruud & Diana 28 mei 2020 om 20:50

Hallo Guido,
Liguria is een zaadvast ras en daar kun je dus zelf zaden van oogsten (ik doe dat bij dit ras zelf al zeker 14 of 15 jaar).
Als een ras niet zaadvast is, is het een F1-hybride en dat staat in principe op de verpakking van een zakje zaden vermeld.
En anders is dit een handige website waarbij je van duizenden rassen heel kort de gegevens kunt zien, bij F1-hybriden staat dat vermeld:
Passion Tomate

groetjes,
Diana

Guido 29 mei 2020 om 08:48

Hartelijk dank voor de snelle en duidelijke uitleg.
Hou je gezond en geniet van het mooie weer.
Groetjes.
Guido.

Arnold Nieuwenhuijsen 25 juni 2020 om 13:17

Dag Diana,
wij wonen in Midden Frankrijk en ervaren dat het kweken van veel tomatenrassen in de kas vaak tegenvalt ivm de warmte.
Misschien is de vruchtzetting van Liguria beter en wij zouden graag wat zaden willen proberen. Mag ik vragen of je wat zaad met ons wilt delen?
Ik kijk uit naar jouw reaktie,
Fijne dag,
Arnold

Carine p 25 juni 2020 om 15:59

Dag Arnold,
Ik woon zelf in ZW Frankrijk en ook hier kweken wij tomaten buiten, omwille van de hitte. Ik zet een aantal in de koude kast om vroeg tomaten te hebben, maar zoveel verschil ervaar ik niet. Deze week mijn eerste tomaat in de koude kast. Ik voel wel een verschil in het najaar. Dit kan buiten soms september, oktober of november aflopen; dit afhankelijk van het weer.in de kast is dit sowieso november.
Het ras Liguria zal hierop geen invloed of verschil maken.
Grt carine

Ruud & Diana 26 juni 2020 om 22:01

Hallo Arnold, en Carine hartelijk dank voor het beantwoorden!,
Ja, ik vrees dat een hoge temperatuur zorgt voor het niet kunnen bevruchten van de bloempjes.
Ik vrees dat ik ook geen zaden van het ras Liguria over heb, ik bewaar altijd maar een een zakje van 20 zaden voor mezelf en kan daar helaas niet van delen, maar als je googelt zijn zaden best goed verkrijgbaar, en ze is een echte aanrader, maar ze heeft net als elk ander ras hetzelfde euvel bij hoge temperaturen en laat dan bloempjes onbevrucht vallen. Googel vooral even op ‘tomatoes flower drop’ voor meer informatie, in vroege ochtend en late avond tikken voor de bevruchting, en goed luchten helpen om in heel warm weer in de kas toch nog tomaten te krijgen.
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief