Lithium Sunset

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 5 tot 9 centimeter
  • Gewicht: 71 tot 172 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Ik houd van tomaten die meer dan 1 kleur hebben, of dat nou een gele tomaat is met een rode adering of één van de nieuwe rassen met ‘blauwe invloeden’ die soms wel 4 of 5 kleuren in zich dragen. Bij de gele tomaten met een rode adering kun je een onderscheid maken tussen geel met een rode waas naar de onderkant toe, en geel met rode streepjes (en van binnen een rode adering). Het bijzondere aan deze tomaat is dat sommige tomaten geel met rode streepjes zijn maar sommige in zo’n sterke mate dat ze bijna op rode tomaten met gele streepjes lijken. Zie de verschillende foto’s op deze pagina. Ook van binnen werkt dat zo, sommige tomaten zijn flink wat donkerder (roder) dan andere, maar ze hebben allemaal een mooie tweekleur.

Ze is een echte vleestomaat: in dit geval middelgroot, vlezig maar ook sappig. De smaak is goed, ze was hier niet de lekkerste tomaat in dat jaar (maar dat was ook lastig, met rassen als Rebel Starfighter Prime, Pomodoro Cuore Antico di Acqui Terme, Liguria en Yellow Torbicki), de smaak is fruitig, met een extra zoetje, echt niks mis mee.

In de onderste tros kunnen één of enkele ‘bonken’ zitten; ontstaan door 2, 3, 4 of soms zelfs wel 5 vergroeide tomatenbloempjes en vervolgens geclusterde tomaten. Ik vind ze prachtig en koester ze! Ze komende alleen bij vleestomaten voor en zeker niet bij elk ras, en alleen in de onderste tros. Zie foto hieronder.

De tomaten hangen opvallend dichtbij elkaar aan korte trosjes langs de stam van de plant. De opbrengst is prima met gemiddeld 4 tot 7 tomaten per tros. Ik teelde 1 van de 3 planten die ik van dit ras had staan op 2 stammen en dat verhoogde de opbrengst nog eens aanzienlijk (via de link kun je lezen hoe je een tomaat op 2 stammen kunt telen).

Ik kon in de kas op 12 juli de eerste rijpe tomaat oogsten. En daarmee is ze officieel een middelvroeg ras. Omdat ik het gros van de tomaten toch echt wat later in het seizoen kon oogsten denk ik dat ze vooral geschikt is voor de teelt onder glas en dat de kans op een goede oogst in de buitenteelt vrij klein is.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief