Nipples

  • Plant:
  • Tomaatsoort: Cherrytomaat
  • Kleur:
  • Grootte: 2 tot 2,5 centimeter
  • Gewicht: 7 tot 11 gram
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Teeltduur: Vroeg
  • Bijzonderheden:

Het allergrootste voordeel van dit ras is de opbrengst, die is met meer dan 100 cherrytomaatjes per tros zeer goed. Dit soort tomaten worden ook wel multiflora-rassen genoemd; ze maken een lange slanke stam met weinig dieven en vooral zeer grote trossen bloempjes, en later dus ook tomaatjes. Om die reden heeft ze in de breedte iets meer ruimte nodig, zodat die grote trossen niet tegen andere planten aan hangen.

De smaak is prima, de vrolijke felrode tomaatjes met een puntje onderaan hebben een lekkere frisse tomatensmaak, met een zoetje en veel sap.

Ik kon in de kas in de eerste week van juli de eerste rijpe tomaatjes oogsten, en daarmee is ze een vroeg ras, en ze heeft dus ook een goede kans van slagen in de buitenteelt. De planten waren hier gezond en groeikrachtig zonder heel veel bladeren te maken, ik kon er tot in oktober rijpe tomaatjes van oogsten.

Ik ben helaas helemaal vergeten om een overzichtsfoto van dit ras te maken, ik hoop dat de foto met rijpe tomaatjes (in september gemaakt) en de foto’s van de bloemtrossen en onrijpe tomaatjes in ieder geval nog een idee geven van kleur, vorm, groei en opbrengst.

2 reacties op Nipples

Rietje Elders 11 mei 2021 om 17:05

Beste Diana,
Even een vraagje voor wat betreft de tomatenzaden die ik bij je had besteld.
Mijn vraag betreft het ras Nipples. Ik ben op zoek gegaan naar meer informatie met name of ik deze tomaat moet dieven. Ik heb gevonden dat het een stamtomaat is en geen struiktomaat en op de foto’s zie ik dat je ze ook leidt langs een stok.
Ze zouden weinig dieven krijgen maar moet ik de weinige dieven wel weghalen?
Jij bent een grote steun voor me op tuindersgebied. Ik check graag even je website voor ik richting de moestuin ga.
Graag hoor ik van je met hartelijke groet,
Rietje

Ruud & Diana 12 mei 2021 om 09:06

Hallo Rietje,
Je is inderdaad een stamtomaat en je moet haar opbinden aan een lange stok (of haar langs een touw leiden, afhankelijk van wat je zelf wilt en gewend bent). En je moet haar ook dieven. Ze maakt niet minder dieven maar is vooral makkelijk te dieven, want de dieven zijn mooi van vorm en makkelijk herkenbaar (er zijn ook tomatenrassen waarbij de dieven recht groeien waardoor je kunt twijfelen wat de dief en wat de stam is, of rassen die zichzelf toppen, etc.). Als je de stam consequent en één keer per week aan de stok bindt zijn de dieven ook heel makkelijk te zien en te verwijderen. Mocht je niet heel ervaren of handig in het dieven verwijderen zijn, kijk dan vooral ook even op de pagina met meer uitleg daarover. Ik hoop daar trouwens deze week of volgende week weer eens wat nieuwere en grotere foto’s te plaatsen. De link: Tomaten teeltzorgen
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief