Pink Icicle

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Romatomaat
  • Kleur: Roze
  • Grootte: 4 tot 9 centimeter
  • Gewicht: 54 tot 116 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Vroeg

Ik ben een fan van de ‘Icicles’, altijd lekker, mooi en een goede opbrengst. Ik heb er dus ook al een aantal geteeld (zoals de Black Icicle en Orange Icicle, allebei erg leuk en lekker). Dus werd het tijd voor deze Pink Icicle.

En dat ging zoals ik al een beetje verwachtte: met 10 tot wel 18 tomaten per tros is de opbrengst meer dan prima. En de tomaten zijn mooi roze van kleur, met een bijna parelmoerachtige glans. Ze zijn middelgroot, langwerpig met een vrolijk puntje onderaan. De smaak is prima: lekker fris en fruitig, zeker voldoende zoet, een klein zuurtje voor de balans. En ondanks het feit dat ze een roma is bevatten de tomaten zeker ook voldoende sap om niet alleen in soepen en sauzen te verdwijnen maar is ze zeker ook lekker in salades, bij de boterham, etc..

Ze is ook nog eens een vroeg tomaatje, zeker voor een roma. Ik kon aan het einde van de eerste week van juli de eerste rijpe tomaat oogsten en daarmee is ze een vroeg ras en dus niet alleen geschikt voor de teelt onder glas maar zeker ook een goede kans van slagen in de buitenteelt.

Ze zou hier een favoriet kunnen zijn. Ware het niet dat er één grote ‘maar’ is. Ze was hier heel gevoelig voor neusrot. En neusrot (het is geen ziekte maar een gebrek, aan vocht, door te weinig water of door een verstoorde balans in Calcium/Kalium in de plant) is iets wat ik hier niet heel vaak zie. Het kan toeval zijn, in de droge zomer te weinig water gegeven of iets in de bemesting niet goed hebben gedaan. Maar direct naast de 3 planten van Pink Icicle stonden 3 planten Tarasenko’s Legend (een rode romatomaat). En die had het niet, geen enkele tomaat met neusrot. Daarnaast stond dan weer het ras Buratino en daar zaten een paar tomaten in met neusrot, nog niet een tiende van het aantal tomaten met neusrot in de Pink Icicle. De Tarasenko Legend lijkt dus niet of nauwelijksvatbaar voor neusrot, Buratino een klein beetje en Pink Icicle behoorlijk veel. Nu ik even terugkijk zie ik trouwens dat de Orange Icicle die ik in een ander teelde er ook al wel wat last van had.

Om die reden is de Pink Icicle misschien vooral geschikt voor mensen die wat meer ervaring in de tomatenteelt hebben, en voldoende tijd om heel; regelmatig water te geven. Waant dat verdient deze tomaat zeker. En ik ga haar natuurlijk zelf ook nog weer een keer telen, om te kijken of ze dan weer zo gevoelig is of dat het misschien toch gewoon pech/toeval was dat juist zij er zo veel last van had.

Tot slot vind je hier meer informatie over wat neusrot is, oorzaken, voorkomen, etc.: Neusrot. En op de laatste foto hieronder zie je hoe neusrot eruit ziet, het kan dus bij alle tomaten voorkomen, vooral de tomaten die langwerpig zijn (zie de uitleg daarover op de pagina van de link).

Neusrot bij tomaat Pink Icicle
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief