Pleated Carnelian

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Paarsbruin
  • Grootte: 9 tot 12 centimeter
  • Gewicht: 184 tot 261 gram
  • Opbrengst: Goed
  • Teeltduur: Laat

Deze grote vleestomaat heeft een mooie diepdonkere bruinpaarse kleur, een wat afgeplatte vorm en diepe ribben. Als een minipompoen :-).

De tomaten zijn vrij groot. Oogst ze zeker niet te vroeg, pas als de tomaten heel diep van kleur zijn, komen ze ook van binnen goed op smaak. Die smaak is prima: een volle tomatensmaak met bijna iets hartigs, compleet met een extra zoetje. Het vruchtvlees is vrij stevig en ertussen zie je de ‘hokken’ die pas goed sappig worden als een tomaat echt goed rijp is. Bij te vroeg oogsten zijn die ‘hokken’ bijna hol (en dan zijn ze dus wat ‘lichter en frisser’ van smaak maar ook lekker, en prachtig in plakjes in een salade, op en broodje gezond, etc.

De opbrengst is goed. Met gemiddeld 2 tot 4 tomaten per tros lijkt het niet heel veel maar de tomaten zijn wel behoorlijk groot. Ze lijkt veel op het ras Fleur de Réagir en dat ras lijkt wel een net iets betere opbrengst te hebben (gemiddeld 1 grote tomaat per tros extra). Ik teelde 1 van de 2 planten die ik van dit ras had staan op 2 stammen en dat verhoogde de opbrengst aanzienlijk van goed naar prima (via de link kun je lezen hoe je een tomaat op 2 stammen kunt telen).

Ik kon in de kas op 9 juli de eerste rijpe tomaat oogsten. En daarmee is ze een middelvroeg ras. Maar omdat ik het gros van de tomaten toch echt wat later in het seizoen kon oogsten denk ik dat ze vooral geschikt is voor de teelt onder glas en dat de kans op een goede oogst in de buitenteelt vrij klein is.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief