Rebel Starfighter Prime

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Overige vormen
  • Kleur: Blauw
  • Grootte: 7 tot 11 centimeter
  • Gewicht: 73 tot 219 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Deze tomaat heeft duidelijk een ‘blauwe’ tomaat als voorouder. Zo’n blauwe tomaat bevat veel anthocyanine (het gezonde stofje dat bijvoorbeeld ook in blauwe bessen zit). Helaas zijn blauwe tomaten niet lekker (ze hebben heel weinig tomatensmaak, zoet of zuur). Kwekers proberen sinds de eerste blauwe tomaat die te kruisen met andere rassen, waarbij een deel van de blauwe kleur blijft behouden maar de smaak beter wordt. Dat lukte in het begin slechts een beetje (omdat met meer smaak de blauwe kleur ook deels verdwijnt, en andersom) maar ondertussen zijn er kruisingen van kruisingen van kruisingen en dat levert soms de meest prachtige en bijna psychedelische kleurencombinaties op. Ze zijn niet heel erg blauw meer, maar de blauwe oorsprong is altijd te herkennen – vaak op de ‘schouders’ van de tomaat of aan de blauwpaarse streepjes – en de kleuren zijn vaak prachtig! Als ik zaden van zo’n tomatenras koop let ik wel altijd even extra goed op de smaakomschrijving want die is nog niet altijd even geweldig, maar steeds vaker juist wel.

Deze Rebel Starfighter Prime is zowel onrijp als rijp prachtig. De streepjes hebben een zigzagpatroon en een prachtige kleur die je beter kunt zien dan dat ik het probeer uit te leggen :-). Het vruchtvlees is pruimpaars van kleur (iets donkerder en meer paarsbruin dan watermeloen).

Ze geeft een prima opbrengst. Ik teelde één van de 3 planten op 2 stammen en dat vergrootte de opbrengst nog eens extra (zie foto’s). De tomaten zijn vrij groot en hebben een wat onregelmatige vorm, ze hangen in trossen die ook wat onregelmatig zijn (soms wat breder en langer, soms wat korter en dichter op elkaar).

Dan nog even over de smaak: die is heerlijk, de tomaten hebben een volle tomatensmaak, bijna een beetje hartig, aards, rokerig, met voldoende vlees en voldoende sap, een extra zoetje en een miniem zuurtje maken het compleet.

Opvallend: 1 van de 3 planten die ik had gaf heel veel meer maar kleinere tomaatjes (wel in dezelfde kleurschakeringen), en pas veel later. Het is een teken dat dit ras wellicht nog niet volledig stabiel is.

Ik kon in de kas op 9 juli de eerste rijpe tomaten oogsten, en daarmee is ze een middelvroeg ras: zeer geschikt voor de teelt onder glas en alleen in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt.

De opbrengst is prima, met 6 tot 11 vrij grote tomaten per tros (op 2 stammen is de opbrengst zeer goed). Hier vind je meer uitleg over het telen op 2 stammen.

Hier zeker een nieuwe favoriet! En er bestaat ook nog een Rebel Starfighter VT-16, die staat per direct op mijn verlanglijstje :-).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief