Rebel Starfighter V16

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Overige vormen
  • Kleur: Blauw
  • Grootte: 4 tot 9 centimeter
  • Gewicht: 51 tot 187 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Ik teelde in een ander jaar al eens het zusje van deze tomaat; de Rebel Starfighter Prime. Dat was al een prachtige en ook nog eens lekkere tomaat. Die was roodachtig (met natuurlijk flink wat blauw erin) van kleur, met prachtige en grillige streepjes.

Ook deze V16 heeft die prachtige grillige zigzag-streepjes (zie foto’s), En ook het blauw is weer goed vertegenwoordigd. Maar de hoofdkleur is in dit geval niet paarsbruin maar groen. Dat maakt het juiste oogstmoment misschien even iets lastiger want door het blauw en de streepjes zie je de verkleuring van koel blauwgroen naar een warmere tint bij de rijping iets lastiger. Maar je kunt altijd nog voelen. En als je eenmaal 2 of 3 rijpe tomaten hebt geoogst is het duidelijk en is er geen twijfel meer.

Van binnen zijn de tomaten frisgroen van kleur. Die groene kleur brengt ook een iets andere smaak met zich mee; wat frisser en kruidiger maar zeker altijd nog zoet genoeg hoor, wij vonden het een heerlijke tomaat in salades, bij de boterham, uit het vuistje, etc., mede doordat de tomaten ook nog eens lekker sappig zijn.

De opbrengst is met 8 tot 10 tomaten per tros prima, zie foto’s.

Een kleine waarschuwing is wel op zijn plaats. Van de 3 planten die ik van dit ras had staan was er één die zichzelf al op 75 centimeter topte. Dat zag ik te laat waardoor ik al had gediefd en het weken duurde voor er een dief groeide die ik als nieuwe stam kon gaan aanbinden, toen was het al half zomer en was de opbrengst van die plant dus ook duidelijk minder. Oftewel: het kan toeval zijn geweest maar vooralsnog lijkt het erop dat ze zichzelf al vroeg in het seizoen kan toppen, let vooral goed op voor je dieft. En misschien is deze tomaat daardoor ook iets meer geschikt voor mensen met wat ervaring in de tomatenteelt en het dieven.

Ik kon in de kas aan het einde van de eerste week van juli al de eerste rijpe tomaten oogsten, en daarmee is ze een middelvroeg ras: zeer geschikt voor de teelt onder glas maar in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief