Red Romanian

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cherrytomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte: 2 tot 3 centimeter
  • Gewicht: 9 tot 14 gram
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Teeltduur: Vroeg

Ik kocht dit ras als Red Dwarf Romanian. Er werd vermeld dat de plant ongeveer 1 meter hoog zou worden. Maar hier was ze in de kas zo slank en groeide ze zo snel dat ik de plant prima kon opbinden, dieven en dus als stamtomaat kon telen, ze werd uiteindelijk 2 meter hoog. Ik gaf ook 2 zaailingen aan tuinvriendin laura en zij teelde deze tomaat buiten, als struiktomaat en dat ging prima: ze werd niet heel hoog en rank en slank maar bleef juist redelijk compact en stevig. Nou, dat is dan een dilemma: als ik haar weer zou telen (en dat ga ik zeker doen) zou ik haar in de kas weer als stamtomaat behandelen en verzorgen. Maar buiten kun je dus overwegen om bijvoorbeeld m.b.v. stokken en/of gaas een soort kooi om de plant te maken waar ze in kan groeien. Ik heb het Dwarf in ieder geval (wellicht nogal eigenwijs) uit de naam gehaald want dat associeer ik toch meer met plantjes die niet veel hoger dan 50 centimeter worden, en deze wordt dus buiten nog wel een meter, in de kas 2 meter. En ik noem haar dan dus ook een stamtomaat.

Ze is een multiflora-tomaat (zie uitgebreide uitleg via de link), elke tros bevat zeker 40 tot 50 tomaatjes. De cherrytomaatjes zijn felrood van kleur en hebben een peervorm maar dan met een wat langer slank gedeelte. Zie vooral de foto’s. Naarmate de zomer vorderde leken de tomaatjes steeds meer langgerekt te worden, bijna als een kruising tussen een peertje en een ballonnetje 😆

De smaak is prima: niet erg sappig (wel wat sap hoor), vooral vlezig en lekker zoet, fris en vol van smaak. Wij vonden het echte ‘snoeptomaatjes’.

De smaak is dus prima en de opbrengst meer dan genoeg. Dan is ze ook nog eens een vroeg tomaatje; ik kon hier in de kas in de eerste week van juli de eerste tomaatjes al oogsten. En daarmee is ze zeker ook geschikt voor de buitenteelt. Ik kon trouwens in de kas tot in oktober rijpe tomaatjes oogsten.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief