Sinyaya Grusha Dukhova

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Overige vormen
  • Kleur: Blauw
  • Grootte: 4,5 tot 7 centimeter
  • Gewicht: 67 tot 114 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Deze tomaat heeft duidelijk een ‘blauwe’ tomaat als voorouder. Zo’n blauwe tomaat bevat veel anthocyanine (het gezonde stofje dat bijvoorbeeld ook in blauwe bessen zit). Helaas zijn blauwe tomaten niet lekker (ze hebben heel weinig tomatensmaak, zoet of zuur). Kwekers proberen sinds de eerste blauwe tomaat die te kruisen met andere rassen, waarbij een deel van de blauwe kleur blijft behouden maar de smaak beter wordt. Dat lukte in het begin slechts een beetje (omdat met meer smaak de blauwe kleur ook deels verdwijnt, en andersom) maar ondertussen zijn er kruisingen van kruisingen van kruisingen en dat levert soms de meest prachtige en bijna psychedelische kleurencombinaties op. Ze zijn niet heel erg blauw meer, maar de blauwe oorsprong is altijd te herkennen – vaak op de ‘schouders’ van de tomaat – en de kleuren zijn vaak prachtig! Als ik zaden van zo’n tomatenras koop let ik wel altijd even extra goed op de smaakomschrijving want die is nog niet altijd even geweldig, maar steeds vaker juist wel.

Ik kocht deze Sinyaya Grusha Dukhova bij Ekzotomat in Oekraïne, ik zag op internet dat ze ook heel langzaam bekend begint te worden onder de vertaling Dukhov’s Blue Pear (waarbij Dukhov dus de kweker is).

Dit is een geweldige tomaat! Ze geeft een prima opbrengst. Ik teelde één van de 3 planten op 2 stammen en dat vergrootte de opbrengst nog eens extra (zie foto’s en filmpje. De tomaten hebben een mooie kleur en een zachte ronde peervorm. De kleur is mahonierood met de karakteristieke donkerpaarsblauwe kleur (van de blauwe voorouders) op de schouders.

De tomaten zijn middelgroot. Ze zijn vlezig, het vruchtvlees is opvallend stevig (waardoor de tomaten enkele dagen langer bewaren dan de meeste andere tomaten), maar ze bevatten zeker ook voldoende sap. De smaak is prima: een volle en kruidige tomatensmaak met een extra zoetje, maar zeker ook een zuurtje voor de balans. Wel belangrijk: oogst de tomaten wanneer ze goed rijp zijn. Omdat ze zo stevig zijn kun je het wat minder goed voelen, wacht met oogsten tot de kleur onderaan de tomaat echt diep mahonierood is (en niet wanneer die nog oranje of oranjerood is). De kleur van het vruchtvlees is een beetje pruimroze (iets donkerder dan op de foto want toen oogstte ik de tomaat dus zelf nog wat te vroeg :-)).

Ik kon in de kas op 9 juli de eerste rijpe tomaten oogsten, en daarmee is ze een middelvroeg ras: zeer geschikt voor de teelt onder glas en alleen in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt. De opbrengst is prima, met 6 tot 11 vrij grote tomaten per tros (op 2 stammen is de opbrengst zeer goed, zie het filmpje hieronder). Hier vind je meer uitleg over het telen op 2 stammen.

Hier zeker een nieuwe favoriet!

Vooral bij de onrijpe tomaten kun je de ‘blauwe’ oorsprong goed zien, het is een mooie bijna violette kleur op de schouders

Sinyaya Grusha Dukhova op 2 stammen geteeld
De tomaten bleven ook nog lang doordragen, ik kon in de kas eind september nog rijpe tomaten van de bovenste trossen (2 meter hoog) oogsten
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief