Tiny Tim

  • Plant: Dwergstruikje
  • Tomaatsoort: Cherrytomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte:
  • Gewicht:
  • Opbrengst:
  • Teeltduur:
  • Bijzonderheden:

Hier kon ik in de buitenteelt 78 dagen na het uitplanten van de zaailingen de eerste rijpe tomaatjes oogsten (eind juli), prima geschikt dus voor de buitenteelt (bijvoorbeeld in pot).

De struikjes worden niet hoger dan 30-35 centimeter.

Knip in de zomer wel wat blad weg zodat de tomaatjes die dicht op elkaar ertussen zitten kunnen opdrogen na regen en kunnen rijpen in de zon.

Goede smaak, extra zuurtje, sappig.

13 reacties op Tiny Tim

Angelique 17 juni 2020 om 07:58

Moet je de tiny tim dieven

Ruud & Diana 17 juni 2020 om 08:03

Hallo Angelique,
Nee hoor, de Tiny Tim is een kleine struiktomaat en hoeft niet te worden gediefd. Zet er wel een korte stok bij want door het gewicht van de tomaatjes kan de plant wel omvallen.
groetjes, Diana

Rob Willems 24 augustus 2020 om 10:01

Het is nu 24 augustus, Tiny Tim bloeit nog niet.
Gaat nog gebeuren en krijgen we nog een oogst of is dit seizoen verloren en kan ik de planten ruimen?

Ruud & Diana 25 augustus 2020 om 09:21

Hallo Rob,
Wat jammer, en bijzonder, dat je Tiny Tim eind augustus nog steeds niet bloeit. Ze is in principe een vroeg ras en zou nu wel rijpe tomaatjes moeten geven.
Ik ken je omstandigheden niet dus het is lastig om te bedenken waarom ze nog niet bloeit maar je zou kunnen denken aan: misschien te laat gezaaid (ik zaai tomaten in maart, vanaf half mei = IJsheiligen) mogen ze worden uitgeplant). Of misschien heb je de planten in pot en heb je ze geen voeding gegeven (maar dan het blad ook wel geel moeten worden). En anders is het wellicht een probleem met droogte of standplaats, of misschien klopt het ras niet (ik weet niet waar je de zaden hebt gekocht).
Ik hoop dat je hier in ieder geval verder mee kunt. En eventuele groene tomaatjes kunnen nog rijpen in september,maar als er nu nog zelfs geen bloempje is te zien is de kans klein dat ze nog op tijd bloeit, vruchtzet en ook nog rijpt voor het einde van het tuinseizoen.
groetjes,
Diana

Rob Willems 3 september 2020 om 08:29

Dank voor de reactie.
Ik denk dat het aan het zaad ligt.

De planten staan in een pot maar krijgen regelmatig voeding.
De standplaats is in een kas waar andere rassen het uitstekend doen. Volgend jaar maar iets anders proberen.
Ik ga de planten ruimen dan kunnen de Strelizia’s weer naar binnen.
Groet Rob

marjolein 12 mei 2021 om 15:49

Hoe groot moet de pot zijn?

Ruud & Diana 12 mei 2021 om 20:52

Hallo Marjoelin,
Als je 1 plant in 1 pot wilt zou ik een potmaat van 20 centimeter aanhouden (omdat Tiny Tim klein blijft maar nou ook weer geen echt dwergtomaatje van slechts 25 centimeter hoog is). Maar het is ook heel leuk om een echt grote pot te nemen (bijvoorbeeld 50 centimeter doorsnede) en er dan 3 planten in te zetten, voor een lekkere overdadig volle pot met flink wat oogst.
groetjes,
Diana

Marjolein 13 mei 2021 om 21:18

Dank voor je reactie 🙂

Renata 27 juni 2021 om 16:52

Hallo Diana,
Ik heb dit jaar voor de eerste keer zaadjes gekocht van Tiny Tim en Maja, allebei laagblijvende (30 en 45cm) struiktomaatjes. Ze staan vol bloemetjes en er hebben al verschillende plantjes knikkergrote groene tomaatjes, dat is niet het probleem. Maar de meeste plantjes zijn zo’n 70 cm hoog geworden. Kan ik hier iets aan verhelpen? En wat heb ik verkeerd gedaan? De top eruit halen zou vreselijk zonde zijn want de meeste hebben net daar een overvloed aan bloemetjes.

Ruud & Diana 28 juni 2021 om 08:35

Hallo Renata,
In principe worden de rassen die je noemt niet hoger dan je zelf al aangeeft. Zou het kunnen zijn dat de zaden niet soortecht zijn? Ik weet niet waar je ze hebt gekocht maar ze horen zelf flink te vertakken en eigenlijk maken ze nauwelijks een top. Je kunt de top er zeker uitknippen, maar als het ras niet klopt en ze geen Tiny Tim is, is de kans dus ook groot dat ze niet veel vertakkingen maakt en dan stopt op een gegeven moment de oogst. Het feit dat in de top de meeste bloempjes zitten duidt er ook al op dat er iets niet klopt want lage struiktomaten maken juist bloempjes aan breed uitgroeiende zijtakjes. Ik zou er nu zelf een stok bij zetten en haar opbinden. En dan wellicht toppen na het eerstvolgende bloemtrosje want uiteindelijk blijft de opbrengst toch het belangrijkst.
groetjes,
Diana

Renata 28 juni 2021 om 09:24

Bedankt voor het snelle antwoord. De zaadjes zijn van Horti Tops, gekocht via Bol. Als u mij andere/betere kan adviseren, dan hoor ik het antwoord graag.

Ruud & Diana 28 juni 2021 om 12:32

Hallo Renata,
Dat lijkt me toch een prima en betrouwbaar merk. Ik durf dan ook niet te zeggen waarom je niet het juiste ras hebt.
Misschien zou je voor volgend jaar eens in de lijst op deze pagina kunnen kijken: Moestuinzaden
Er staan een aantal gespecialiseerde tomatenzadenverkopers tussen. Zelf ben ik bijvoorbeeld erg tevreden over Vertiloom en Daps Seeds. En ze verkopen nog eens leukere, andere, mooiere rassen :-).
groetjes,
Diana

Renata 28 juni 2021 om 19:43

Veel dank! Ik ben je lijst moestuinzaden al aan het consulteren.
Nogmaals dikke merci!
Groetjes
Renata


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief