Tomaat Marina’s Praise

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 4 tot 8 centimeter
  • Gewicht: 65 tot 175 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Wat een leuke tomaat. Ze is per direct toegevoegd aan mijn alsmaar groeiende favorietenlijst. Ik houd erg van bicolor tomaten, en deze is heel mooi warm en zomers van kleur, met een kleur die meer oranje dan geel is, en met naar beneden toe een meer rozerode kleur. Van binnen zorgt dat ervoor dat het vruchtvlees geeloranje van kleur is met een mooie rozerode adering. Zie vooral de foto’s.

Op één van die foto’s zie je ook nog iets bijzonders: een wit-groen bont blad. De 3 tomatenplanten van dit ras die ik teelde hadden alle drie dit bonte blad (vooral in hun jonge stadium als zaailing, jonge plant en tijden de groei van de onderste 2 trossen), hoe ouder de planten worden, des te minder sterk/opvallend wordt het bonte blad. En ik had 1 plant die het heel sterk had, maar die gaf helaas ook de minste opbrengst. En ik zag hetzelfde bij een plant die ik aan onze tuinbuurman gaf: hoe bonter het blad, des te kleiner de opbrengst. De 2 planten die ik had die minder opvallend waren (minder wit in het groen) gaven juist een prima opbrengst. Wellicht handig om te weten als je haar zaait: de zaailingen met het meest bonte blad zijn de mooiste planten met de minste opbrengst, de zaailingen met minder opvallend blad geven de beste opbrengst van de grootste tomaten.

Uit dit verhaal kun je ook al een beetje aflezen dat ze wellicht nog niet heel stabiel is. Ik las dat één van haar ouders de Orange Russian 117 is (die trouwens ook in mijn favorietenlijst staat), wie de andere ouder is weet ik niet maar het zou zomaar een kleine romatomaat kunnen zijn, gezien de vaak wat langgerekte vorm van de tomaten. De trossen met tomaten zijn ook wat onregelmatig, er zitten 5 tot soms wel 13 tomaten in een tros en er zitten zowel kleine tomaatjes als grote tomaten in, soms wat meer langwerpig, soms een hartvorm, soms soms meer rond, maar allemaal lekker en met de al genoemde 2 kleuren. De smaak is prima: fruitig, zomers, fris, zoet maar ook genoeg zuur, en met zeker ook genoeg sap om rauw in mooie plakken of stukken te eten (maar natuurlijk ook prima voor soep, saus, stoven, etc.).

Dan nog even over de vroegheid: ik kon in de 3e week van juli de eerste rijpe tomaten oogsten en daarmee denk ik dat ze (in het vreemde jaar 2021 waarin alle soorten en rassen later waren dan normaal) een middelvroeg tot laat ras is: oftewel, vooral geschikt voor de teelt onder glas en alleen in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra

Hoi Diana!

Dit jaar heb ik voor het eerst deze tomaat in de kas staan. Wat ‘n guitige zaailingen inderdaad, met hun bijzondere bladeren!
Maar nu: het lelijke eendje van het hele stel: de bladeren krullen enorm het de hele plant ziet er een beetje zielig uit daardoor. Er komen wel al vruchten aan, dus misschien doet ‘ie het desondanks prima.. Maar ik vroeg me af of u dit herkent bij je eigen planten van deze soort?
Scheelt er iets aan, denkt u?

MVG! Petra.

Meld je aan voor de nieuwsbrief