Tomatoberry

  • Plant: Struiktomaat
  • Tomaatsoort: Cherrytomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte: 3 x 2 centimeter
  • Gewicht: 8 tot 13 gram
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Teeltduur: Vroeg

Wat een leuk tomaatje! Ik kwam er helaas te laat achter dat ze geen stamtomaat is; ik diefde haar braaf en bond haar op. Als straf topte ze zichzelf op een hoogte van 60 centimeter en dat was het einde van de opbrengst want er kwam nooit meer een dief waar ik nog een nieuwe stam van zou kunnen maken. Hoe ze het als struiktomaat zou doen weet ik dus niet, ik kan alleen maar zeggen dat de enige 2 trossen die beide planten kregen meer dan 50 tomaatjes bevatten. Ik denk dat ze ook leuk zou zijn in een pot of speciekuip, waarbij de grote hoeveelheden tomaatjes over de rand kunnen tuimelen. De planten moeten wel opgebonden worden want anders valt ze om door het gewicht van de grote hoeveelheid tomaatjes.

De smaak is prima en doet me erg denken aan Sprite: de tomaatjes zijn droog, bijna als tumtummetjes; weinig sap (en dus ook heel weinig zaden), maar een lekkere zoete tomatensmaak. De kleur van de tomaatjes is opvallend lichtrood, bijna oranjerood en de vorm is erg leuk, met het puntje onderaan.

Ik kon in de kas aan het einde van juni de eerste rijpe tomaatjes oogsten, en daarmee is ze een vroeg ras en heeft ze zeker ook een goede kans van slagen in de buitenteelt.

Door de combinatie van leuke tomaatjes, een heerlijke smaak, een flinke opbrengst en de vroegheid is dit een tomaatje dat ik zelf zeker nog eens ga telen, maar dan als struiktomaat (misschien in een kooi of met meerdere stokken), ik ben benieuwd wat dat op zou leveren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lisette huisman

Beste Diana, ik heb deze soort nu ook. Nu lees ik overal dat je de plant WEL moet dieven. Heeft u inmiddels andere ervaringen met deze soort? Dieven of niet???

Carine p

Dag Diana,
Ik heb tomato berry al verschillende keren geplant en telkens heb ik deze netjes gediefd. Ik zou ze eerder als een stamtomaat zien. De vorm van de trossen tomaten heeft een beetje de vorm van een bes, vandaar misschien de naam. Bij mij heeft ze zich nooit vanzelf getopt. Misschien wat gekruist ?
Groetjes
Carine

Carine p

Dag Diana,
Als je wilt, kan ik gerust wat zaadjes verzenden. Tussen al de drukte nu, een mens heeft 100 handen nodig, lukt me dit nog wel 🙂
Groetjes
Carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief