Turks Muts

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Paarsbruin
  • Grootte:
  • Gewicht:
  • Opbrengst:
  • Teeltduur:
  • Bijzonderheden:

Dit is een prima vleestomaat; het formaat is niet heel groot maar de opbrengst is zeer goed, met 12 tot 23 vleestomaten per tros.

Ze heet echt Turks Muts en niet Turkse Muts, geen idee wie die naam heeft verzonnen. Ik begrijp wel waar het idee van de naam vandaan komt: elke vleestomaat heeft aan de onderkant één of meer breuklijnen, ik weet even niet hoe ik het anders moet noemen, de foto hieronder maakt het duidelijk:

 

Als de onderkant van de bekende Turkse mutsen (pompoenen).

De smaak is prima: lekkere volle tomatensmaak met extra zoetje en ruim voldoende sap. Het enige nadeel (en dat is mijn persoonlijke mening) is dat de breuklijnen (de bruine verdroogde lijnen op de tomaat) natuurlijk niet lekker zijn. Dat is natuurlijk niet erg als je het wegsnijdt, en voor soepen en sauzen geeft dat ook niet, maar als wij de tomaten bij de boterham of in een salade wilden eten sneden we die randjes wel weg.

Ik kon in de kas op 27 juni al de eerste rijpe tomaat oogsten en daarmee geeft ze niet alleen een zeer goede opbrengst maar is ze ook nog eens een vroeg ras, en heeft ze zeker ook een kans van slagen in de buitenteelt.

3 reacties op Turks Muts

Bep Been 1 augustus 2019 om 19:42

wij hebben ze buiten . Groeiden een meter hoog. Pas na maand een tomaat. Nu weel veel . Maar ze willen niet echt kleuren. Als ze oranje worden is de schil heel dun en rot op kleine plekken. Wij vinden ze dus niet vroeg. Hen een paar er groen afgehaald om te rijpen maar dat is ook geen succes. Enig idee hoe lang het nog kan duren voordat ik pasta saus kan maken?

Ruud & Diana 2 augustus 2019 om 08:36

Hallo Bep,
De vruchten horen ook niet oranje te worden maar echt chocoladebruin en ze is altijd te herkennen aan de hobbels en knobbels (zoals je die ook bij de pompoen met vergelijkbare naam ziet).
Groene tomaten zullen na het plukken niet meer rijpen, dat doen ze alleen als er al een vleugje van de rijpe kleur te zien is. En alles is dit jaar later dan normaal, lees vooral ook even dit blog: https://mooiemoestuin.nl/laat/ waarin ik vertel en laat zien dat de meeste tomaten hier (ook in de kas) tot wel 2 weken later zijn dan normaal, waarschijnlijk door de lente waarin het eerst warm en droog was maar het in mei en zelfs juni nog heel lang koud was, met zelfs nog nachtvorst na IJsheiligen. Ik heb haar 2 keer geteeld en beide keren was ze hier vroeg, maar elk jaar is weer anders (zoals omstandigheden als zaaitijd, opkweek, vocht, het weer, voeding, standplaats, etc. invloed hebben op het rijpen). Wanneer je de eerste rijpe tomaten kunt oogsten durf ik niet te zeggen want ik ken de omstandigheden niet waarin je dit ras dit jaar teelt.
groetjes,
Diana

Anoniem 3 augustus 2019 om 10:37

Bedankt. Het ziet er naar uit dat de eerste aan de onderkant kleurt. We laten het nog horen. Groetjes Bep


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!