Xanadu Green Goddess

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Vleestomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 4 tot 7 centimeter
  • Gewicht: 51 tot 119 gram
  • Opbrengst: Goed
  • Teeltduur: Middelvroeg

Helaas kon ik in 2022 maar even van deze tomaat genieten. Ik had 2 planten staan en die groeiden als zaailing prima. Maar beide planten begaven het al toen de planten pas 1.25 meter hoog waren. En ik kan niet goed uitleggen waarom. Er zat geen plaag in en ze leken niet ziek. Maar ze kwijnden langzaam weg en bij het verwijderen van de planten (voor alle zekerheid zodat ze andere planten niet aan konden steken met wat ze dan ook onder de leden hadden) bleken ze slechts een klein wortelgestel te hebben. Ziek, zwak of gewoon pech? Want dat kan nu eenmaal ook wel eens gebeuren.

Het was heel jammer en gelukkig heb ik nog net op tijd wat zaden kunnen oogsten voor een nieuwe poging. Want wat waren de tomaten prachtig!! Vrij klein voor een vleestomaat (misschien zelfs niet helemaal een vleestomaat, de vorm is nogal onregelmatig, zie foto’s). En groen met donkerblauwe invloeden (en dat wordt bij de rijpe tomaten dan donkerpaars), en met een bijna psychedelische tekening in goudgeel. Zie foto’s.

En nog iets: ze was geweldig lekker! Heel sappig, en met een frisse en kruidige tomatensmaak met een extra zoetje. Ze won met glans een smaaktestje met een stuk of 10 andere tomatenrassen.

Alleen daarom al krijgt ze hier een nieuwe kans. Ik ga haar wel op 2 stammen telen want de opbrengst is met 5 tot 6 tomaten per tros goed maar niet geweldig (via de link vind je een blog waarin ik beschrijf hoe je de opbrengst kunt vergroten door op 2 stammen te telen) .

Ik kon in de kas op 11 juli de eerste rijpe tomaat oogsten. En daarmee is ze een middelvroeg ras: prima geschikt voor de teelt onder glas en alleen in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt.

Ik teelde haar in 2023 weer: het bleek echt pech want dit jaar was ze groeikrachtig en gezond, ik topte de plant toen ze bijna 2 meter hoog was en ik er niet meer bij kon om te verzorgen 🙂

De tomaten waren weer even lekker, sappig, fris, zoet en kruidig. En met de teelt op 2 stammen was de opbrengst meer dan prima. De eerste 3 foto’s hieronder zijn van 2022, daaronder zie je de foto’s die ik in 2023 maakte.

Tomaat Xanadu Green Goddess in 2023 (op 2 stammen geteeld):

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mohamed

Aardige lijstje. De tomaten zien niet alleen smakelijk uit maar zijn ook een streling voor het oog . De beschrijving van de plant geeft een helder beeld van wat men kan verwachten van zo n plant. Ik ben ook een tomatengek en teelt allerlei rassen voornamelijk uit de tomate ancienne familie. Als ik in de Provence ben loop ik de velden op en maak een praatje met de boeren aldaar. Veelal bio boeren. Koop tomaten en haal het zaad uit wassen, drogen en dan aan de slag. een keer heeft phytophtora een ravage gepleegd bij de tomaten die ik buiten stonden. En wat moet je dan als boerenzoon? Vadersmiddel toepassen! mijn vader gebruikte zwavelpoeder tegen phytophtora. Het is een 100% natuurlijk produit. Het wordt uit de zwavelgroeven in steenvorm uitgegraven en tot poeder vermalen zonder enig toevoeging. Wat me bijgebleven is wat de boeren interesseert in het weervoorspelling of er mist op komst is. En als dit het geval is dan wordt de zwavelpoeder over de tomatenplanten gestrooid. En het werkt. Ik heb zwavelpoeder gezocht in de tuincentra maar die is niet verkrijgbaar. Dan maar bakking poeder .

Meld je aan voor de nieuwsbrief