Hartige lentetaart (bakken)

 

herkomst recept: zelf bedacht/aangepast naar aanleiding van een recept van Pashtida met groene asperges en erwtjes in het tijdschrift Delicious

Voor een taartvorm van 26 centimeter doorsnede

Ingrediënten voor het deeg:

  • 170 gram bloem
  • een snuf zout
  • 100 gram koude boter in blokjes
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels ijskoud water
  • springvorm 26 centimeter en bakbonen voor een blindbakvulling

Ingrediënten voor de vulling (allemaal optioneel en inwisselbaar):

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 lenteuitjes
  • 1 courgette
  • 150 gram gemengde verse peulvruchten; doperwtjes, tuinboontjes, kapucijners
  • 5 grote snijbietbladeren
  • een handvol muntblaadjes
  • 100 gram verse geitenkaas

Vaste ingrediënten voor de vulling:

  • 4 eieren
  • 100 cc melk
  • 100 cc slagroom
  • 2 tot 3 eetlepels paneermeel
  • 2 tot 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

 

Recept:

Zeef voor het deeg de bloem in een kom en meng met het snufje zout. Voeg de ijskoude blokjes boter toe en wrijf tot kruimels. Voeg dan het eidooier en 2 eetlepels water toe en kneed in zo kort mogelijke tijd tot een samenhangend deeg. Eventueel kun je nog wat extra water toevoegen maar bedenk dat teveel water zorgt voor een minder knapperige taartbodem. Maak een platte schijf van het deeg, verpak in plastic folie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling; maak de groenten schoon en snijd de lenteui in ringetjes, courgette in plakjes en snijbiet in reepjes.

Breng water in een pan maan de kook en blancheer de doperwtjes, tuinboontjes en kapucijners 4 minuten. Giet daarna af en overgiet direct met koud water om de garing te stoppen en de groene kleur te behouden. Zet apart.

Verhit in een koekenpan de eetlepel olie en bak op zacht vuur de coyrgetteplakjes tot ze zacht worden. Voeg dan lenteuitjes toe en bak dit (ook weer op zacht vuur) nog 3 minuten mee tot de lenteui zacht wordt. Voeg dan de reepjes snijbiet toe en bak nogmaals 3 minuten tot de snijbiet zacht is geworden. Dit mengsel mag niet te nat zijn, als het nog heel veel vocht bevat bak je het gewoon nog even goed door tot het vocht verdampt is.

Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Vet de taartvorm in met boter, beleg met bakpapier en vet ook dat weer in met boter.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed hiermee de taartvorm. Zorg dat de zijkant/opstaande rand van de vorm hoog genoeg is (ongeveer 3,5 tot 4 centimeter, want de taart komt na het blindbakken iets omhoog en bij een te lage rand past later de vulling + het eiroommmengsel er niet in.

Scheur een stuk bakpapier af, maak er een prop van , vouw het papier weer uit en leg het in de met met deeg beklede taartvorm. Vul dit met de bakbonen (ik heb een paar jaar geleden eens een pak droge kikkererwten over de datum gekocht en die gebruik nu telkens voor dit soort doeleinden, kun je keer op keer hergebruiken als je een blindbakvulling in een recept moet gebruiken).

Zet de taartbodem met blindbakvulling in het midden van de voorverwarmde oven en bak 15 minuten. Haal de taartvorm dan uit de oven, til met ovenhandschoenen aan het bakpapier met de bakbonen eruit, zet de taartvorm weer terug in de oven en bak nog 5 minuten, tot ook de bodem droog is. Haal de vorm uit de oven en zet apart.

Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden. Kluts de eieren met een garde, voeg melk en slagroom toe en maak op smaak met zout en peper. Hak de muntblaadjes fijn en schep door het eimengsel.

Bestrooi de deegbodem met paneermeel en beleg deze vervolgens met de lenteui, courgetteplakjes, snijbiet, erwtjes, kapucijners en tuinboontjes. Verkruimel en verdeel de verse geitenkaas over de taart en giet vervolgens het eimengsel erover. Bestrooi tot slot met de geraspte Parmezaanse kaas en zet de taart in het midden van de oven (die ondertussen dus op 160 graden staat), bak 30 minuten. Verhoog dan de oventemperatuur naar 200 graden en bak nog 8 tot 10 minuten, tot de vulling is gestold en de bovenkant mooi goudbruin gekleurd is.

Serveer de taart lauwwarm of laat helemaal afkoelen. Je kunt de punten serveren als hapje maar ook leuk voor een picknick, lunch, brunch, voorgerecht, of samen met een groene salade lekker als hoofdgerecht.

 

Lekkere taart! Wij vonden de taart afgekoeld trouwens het lekkerst, en de combinatie van de verse peulvruchten met geitenkaas en munt is erg lekker! Je moet er wel wat voor doen voor deze taart klaar is, maar omdat je dat allemaal doet terwijl het deeg rust of bakt kost het minder tijd dan de lap tekst hierboven lijkt aan te wijzen.

En het is erg leuk om er zelf mee te variëren met wat je uit de tuin kunt oogsten. En hou je niet van geitenkaas, neem dan feta of belegen kaas of mozzarella. Hou je niet van vegetarisch, bak dan wat spekblokjes of hamreepjes en meng die met de groenten. Heb je geen tuinboontjes of kapucijners of snijbiet; neem spinazie, kort gekookte sperzieboontjes, zacht gebakken rode uien, of wat dan ook dat je lekker vindt. Vervang, afhankelijk van de groenten die je gebruikt, de munt door bijvoorbeeld basilicum of peterselie. Eigenlijk is het enige waar je naast je eigen smaak en wat je in huis hebt op moet letten dat je de hoeveelheid groenten wel aanhoudt want anders past het niet in de taartvorm. En gebruik niet te natte groenten (pas dus op met bijvoorbeeld tomaten of spinazie), want dat maakt de bodem van de taart zompig.

Verder heb ik er nog maar 1 ding over te zeggen, echt lekker, zomers, of lenteachtig, afhankelijk van de vulling, en van tevoren te bereiden, ook handig.