Tagliatelle van spinazie met rucola en gorgonzola (overig)

Herkomst recept: de website van Italiaans Koken met Antoinette. Antoinette noemt het op haar website een stevig lunchrecept voor 4 personen. Ik kan me voorstellen dat als je er een lekker stukje brood bij hebt en een frisse salade, je er ook als avondmaaltijd voldoende aan hebt. Zeker met een mooi glas wijn, een warme zomeravond en goed gezelschap 🙂

Ingrediënten:

  • 150 gram spinazie
  • 300 gram pastabloem (type 00)
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 125 g gorgonzola
  • 100 ml verse slagroom
  • zwarte peper
  • 20 tot 30 gram hazelnoten
  • wat rucola
  • Parmezaanse kaas

 

Recept:

Was de spinazie en stoof in het aanhangende vocht in een paar minuten gaar. Wring de spinazie in bijvoorbeeld een schone theedoek uit (vang wel kookvocht op). Hak de groente zo fijn mogelijk, wrijf eventueel nog door een zeef. Laat afkoelen.

Leg de bloem in een brede berg op het aanrecht. Maak een kuil in het midden, breed genoeg om alle eieren in te kunnen doen.
Breek de eieren en doe ze samen met de olijfolie in het kuiltje.
Klop de eieren en de olie met een vork los. Pak als je klopt steeds wat meer meel mee, zonder het kuiltje kapot te maken. Klop totdat het mengsel wat dikker en kleverig wordt. Doe dan de spinazie erbij en meng de rest van het meel met je handen verder en kneed het deeg goed door.

Het deeg moet een samenhangend geheel en veerkrachtig worden. Als het deeg te nat is voeg je nog wat meel toe. Als het te droog is dan besprenkel je het met wat spinaziekookvocht. Wikkel de pasta in plastic folie en laat  een uurtje rusten in de koelkast.

Rol de pasta daarna uit met de pastamachine tot 2 millimeter dikte en haal de lap door de tagliatelle-snijder. Als je geen pastamachine hebt kun je met een deegroller een dunne lap uitrollen en dan met een scherp mesje dunne tagliatelle snijden. Laat de pasta op een droge theedoek een uurtje drogen (bijvoorbeeld hangend over de leuning van een eetkamerstoel).

Hak de hazelnoten grof en rooster ze in een pan tot ze knapperig worden en geuren. Zet opzij. Doe de slagroom in een pan, zet het vuur middelhoog. Verkruimel  de gorgonzola erboven en laat de gorgonzola in de slagroom smelten terwijl je goed roert. Draai er veel verse zwarte peper in, zout is niet nodig. Was de rucola, dep de blaadjes droog en scheur ze in stukken.

Kook de tagliatelle in ruim kokend water in een paar minuten gaar  en giet af. Meng de gorgonzolasaus erdoor. Schep de tagliatelle in diepe borden. Strooi er wat rucola over plus de geroosterde hazelnoten. En schaaf er uiteraard wat Parmezaanse kaas over.

 

Heerlijk!! Nee, niet makkelijk en snel. Wel de saus en de toevoegingen, dat is allemaal minuutjes werk, maar zelf pasta maken kost nu eenmaal tijd, om het deeg te maken, om te rusten, om uit te rollen en te snijden. Maar het was heerlijk, lenteachtig, zijdezacht, en de kaas was zeker niet te zwaar voor de spinazie.

Mocht je zelf geen pasta willen of kunnen maken, dan zou ik zo maar kunnen bedenken dat ik dit recept ook een keer maak met gekochte verse pasta uit het koelvak van de AH, en dan meng ik de wat grover gehakte spinazie gewoon door de saus, waarschijnlijk is er dan net een scheutje meer room nodig of misschien ook nog wel een lepeltje meer gorgonzola, maar dat zou ook al erg lekker zijn.

Maar als je tijd hebt en wilt maken….. dan is deze helemaal zelfgemaakte tagliatelle met zelfgeteelde spinazie wel echt speciaal en overheerlijk!