Pyatachok

  • Kleur: Roze met paars en wit
  • Vorm: Rond tot ovaal
  • Plant: Middelgroot
  • Vruchtgrootte: Middelgroot
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Vroeg

Ik kocht deze leuke, vrolijke en lekkere aubergine in een Kroatische webwinkel. Ik weet niet zeker wat de naam Pyatachok betekent maar als ik op de naam googel vind ik iets over een plaats in Rusland (komt ze daar oorspronkelijk vandaan?) maar ook afbeeldingen/tekeningen van een getekend roze varkentje. Gezien de vorm, grootte en kleur van de aubergines zou dat ook een mogelijke reden voor de naamgeving kunnen zijn 🙂

De planten werden hier in de kas gemiddeld groot, zo’n 60 centimeter. De aubergines zijn talrijk, ze zijn vrij klein en rond tot iets ovaal en hebben een vrolijke wit met paarsroze kleur.

De opbrengst is prima. Ik kon in de 3e week van juli de eerste aubergine oogsten. En daarmee zou ze nog vroeg genoeg moeten zijn voor de buitenteelt (mits je vroeg genoeg = in februari zaait en de jonge planten vanaf half mei buiten in een pot houdt –  er is altijd meer controle over warmte, vocht en voeding in een pot, en dus meer kans op een goede oogst).

Dus ook geschikt voor de teelt in pot, en mooi door het grijsgroene blad en de vrolijke paarsroze aubergines. In de kas deed ze het uiteraard ook prima.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joëlle

Ha Diana,

In de kas hangen de planten inmiddels vol met deze prachtige aubergines. Ik twijfel alleen heel erg hoe ik ga zien wanneer ze rijp zijn. Kan je een indicatie geven hoe groot de aubergines bij jou waren? Er hangt er nu 1 die al helemaal glimmend is en ook niet hard meer aanvoelt, maar het lijkt mij nog wat vroeg om al rijpe aubergines te hebben. Hopelijk kan je me helpen met een tip!

Joëlle

Ha Diana,

Dank voor je snelle reactie. Ik heb de aubergine geoogst en bereid en deze was inderdaad al goed. Heerlijk! En.. nog een paar planten vol met vruchten en bloemen dus dank voor de zaden!

Joy

Ha Diana, waar kan ik deze aubergine kopen?
Gr
Joy

Meld je aan voor de nieuwsbrief