Pyatachok

  • Kleur: Roze met paars en wit
  • Vorm: Rond tot ovaal
  • Plant: Middelgroot
  • Vruchtgrootte: Middelgroot
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Vroeg

Ik kocht deze leuke, vrolijke en lekkere aubergine in een Kroatische webwinkel. Ik weet niet zeker wat de naam Pyatachok betekent maar als ik op de naam googel vind ik iets over een plaats in Rusland (komt ze daar oorspronkelijk vandaan?) maar ook afbeeldingen/tekeningen van een getekend roze varkentje. Gezien de vorm, grootte en kleur van de aubergines zou dat ook een mogelijke reden voor de naamgeving kunnen zijn 🙂

De planten werden hier in de kas gemiddeld groot, zo’n 60 centimeter. De aubergines zijn talrijk, ze zijn vrij klein en rond tot iets ovaal en hebben een vrolijke wit met paarsroze kleur.

De opbrengst is prima. Ik kon in de 3e week van juli de eerste aubergine oogsten. En daarmee zou ze nog vroeg genoeg moeten zijn voor de buitenteelt (mits je vroeg genoeg = in februari zaait en de jonge planten vanaf half mei buiten in een pot houdt –  er is altijd meer controle over warmte, vocht en voeding in een pot, en dus meer kans op een goede oogst).

Dus ook geschikt voor de teelt in pot, en mooi door het grijsgroene blad en de vrolijke paarsroze aubergines. In de kas deed ze het uiteraard ook prima.

 

5 reacties op Pyatachok

Joëlle 12 juli 2020 om 22:17

Ha Diana,

In de kas hangen de planten inmiddels vol met deze prachtige aubergines. Ik twijfel alleen heel erg hoe ik ga zien wanneer ze rijp zijn. Kan je een indicatie geven hoe groot de aubergines bij jou waren? Er hangt er nu 1 die al helemaal glimmend is en ook niet hard meer aanvoelt, maar het lijkt mij nog wat vroeg om al rijpe aubergines te hebben. Hopelijk kan je me helpen met een tip!

Ruud & Diana 13 juli 2020 om 08:50

Hallo Joëlle,
Aubergines pluk je, een beetje net als courgettes, jong. Net groot genoeg maar nog fris wit van binnen en zonder zaden.
Kijk vooral ook nog even op de teeltpagina van aubergine, voor meer informatie over planten, verzorging en oogsten: Aubergine
Aubergines maken al vrij vlot aubergines in het juiste formaat, ze zullen niet veel groter meer worden dan dat ze binnen enkele weken na de bloei zijn. Ik kan hier nu al een Pi-Jama-aubergine oogsten en de Pyatachok was ook een vroege aubergine dus het kan zeker wel dat je haar al kunt oogsten hoor. Hier werden de vruchten zo’n 5 tot 10 centimeter groot, er zitten wat verschillende formaten vruchten in de planten.
Ik denk dat je de aubergine al kunt oogsten, als ze in ieder geval 5 centimeter groot is. En als je de aubergine oogst zal dat de plant aansporen om nieuwe bloemen en vruchten te maken, als de aubergines mogen gaan rijpen en zaden gaan maken zal ze haar energie daarvoor gebruiken en dat gaat ten koste van de opbrengst.
groetjes,
Diana

Joëlle 14 juli 2020 om 19:10

Ha Diana,

Dank voor je snelle reactie. Ik heb de aubergine geoogst en bereid en deze was inderdaad al goed. Heerlijk! En.. nog een paar planten vol met vruchten en bloemen dus dank voor de zaden!

Joy 28 juni 2021 om 11:27

Ha Diana, waar kan ik deze aubergine kopen?
Gr
Joy

Ruud & Diana 28 juni 2021 om 12:41

Hallo Joy,
Ik kocht de zaden hier: Croation Seedstore
Ik durf het niet met zekerheid te zeggen maar ik geloof dat er in Nederland nog geen zaadhandel is die dit ras verkoopt.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuwsbrief