Database Aubergines

Let op: Dit is geen zadenlijst.

Lastig om in Nederland te telen, zeker als je niet over een kas beschikt. Toch zijn er een aantal aubeginerassen die de moeite waard zijn om, ook buiten, eens te proberen. En waarom zien we in winkels toch alleen die halflange donkerpaarse aubergines, terwijl er zoveel soorten in vormen en kleuren bestaan.

Bedenk wel dat, al is een aubergine nog zo mooi wit, roze, groen, met of zonder streepjes, etc., als je haar uiteindelijk gaat bakken zien alle aubergines er weer hetzelfde uit; een groenig bruinig onbestemd kleurtje :-).

Maar aan de plant (en dus ook leuk voor de sier, bijvoorbeeld in pot op terras) zijn aubergines blikvangers door het decoratieve grijze wollige blad, de witte of lilapaarse bloemen en dan de aubergines in wit, roze, lila, paars, groen, rood, etc. Zie voor teeltinformatie van deze planten en de zaaitabel bij Aubergines.

Hieronder een opsomming van soorten die ik zelf al eens heb geteeld. Alle soorten die een teeltduur van minder dan 75 dagen hebben, zijn de moeite waard om buiten op het wamste, zonnigste plekje te proberen. Alle soorten met een teeltduur van meer dan 75 zijn eigenlijk alleen geschikt voor teelt onder glas (tenzij we een prachtige lange zomer treffen, of tenzij je ze eigenlijk voor de sier kweekt).

Let bij aubergines op de hoogte van de plant, die kan nogal variabel zijn, en op de term “bittervrij” omdat er nogal wat rassen bestaan die erg bitter smaken.

Rassen (21)


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!