Striped Toga

  • Kleur: Crème met groene streepjes
  • Vorm: Ovaal gepunt
  • Plant: 100 tot 120 centimeter hoog
  • Vruchtgrootte: 2 x 4 centimeter
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: middelvroeg

Dit is een aubergine, maar niet een aubergine uit de Solanum melongena groep maar een aubergine uit de Solanum aethiopicum groep. En dat betekent dat ze een heel andere plant is dan de gewone aubergine. Kijk vooral eens op deze pagina, daar kun je vinden hoeveel aubergines uit hoeveel groepen er bestaan: Auberginesoorten (opent in nieuw venster).

De planten worden duidelijk groter, hier zo’n 130 centimeter, maar wel heel slank, groeien niet breeduit. De bladeren zijn anders gevormd, groener en zonder het grijze wollige dat ‘gewone’ aubergines hebben. De bloempjes zijn ook kleiner en helderwit met geel.

De aubergines zijn heel klein en groeien in trosjes (zie foto plant). En de opbrengst is zeer goed, ook al zijn de aubergientjes niet veel groter dan een centimeter of 3 tot 4, het zijn er zoveel dat ik er in ieder geval zeker wel een stuk of 50 heb kunnen oogsten van 1 plant.

De vruchtjes hebben een opvallend sterke smaak, niet bitterder dan gewone aubergines maar wel heel sterk van smaak. Deze soort komt uit Afrika, in Afrikaanse keukens zijn deze aubergines heel bekend en veel gebruikt. Ze worden dan ook wel African Eggplant genoemd en als je op die term googled vind je veel informatie en recepten. Maar in Azië worden vergelijkbare aubergines gebruikt in curry’s en roerbak (zoals die kleine ronde groene aubergines die je wel eens op de markt kunt vinden). En dit soort aubergines wordt ook in Zuid-Amerika gebruikt, al durf ik niet te zeggen in welk soort recepten.

Zoekend naar wat meer informatie over deze planten vond ik ook nog dat het blad wordt gegeten (op deze pagina op Wikipedia) maar dat wordt ik niet, heb het ook niet geprobeerd, dus geen idee of het inderdaad zo is en of het dan ook lekker is.

Deze aubergines  worden wel ook vaak gebruikt voor de sier. je eet de aubergines als ze nog wit/groen zijn, maar uiteindelijk worden alle aubergines in deze groep knalrood. En als ze dan worden gedroogd worden als decoratiemateriaal verkocht voor bijvoorbeeld bloemstukken, etc.. Het drogen zou in een oven kunnen, op een rooster, temperatuur van 60 graden, deur op een kier. Of wellicht gewoon op de verwarming, dat durf ik niet te zeggen. In ieder geval zie je ze dan soms onder de naam ‘Pepper on a stick’ of ‘pumpkin on a stick’ (al is dat in dit geval een rond ras – ik teelde jaren geleden eens N’Goyo, dat leek daar heel veel op).

Heel verhaal, bijzondere planten, eetbaar maar ook decoratief. Misschien wel vooral geschikt is voor de teelt onder glas, omdat de herkomstgebieden als Azië, Afrika en Zuid-Amerika al aangeven dat deze planten veel warmte nodig hebben. En dat is ook zo, maar zeker niet meer warmte dan de meeste gewone aubergines en ook niet meer warmte dan pepers. Dus mocht je daar ervaring mee hebben, dan is het wellicht toch eens leuk om te proberen, uiteraard vroeg zaaien en in pot houden, op een zonnig en warm terras.

Ik kon in de kas op 11 juli de eerste aubergine oogsten, 81 dagen na het uitplanten van de zaailingen (dus vroeger dan de aubergine Vera en Little Fingers van dit jaar). Dus misschien toch eens proberen in de buitenteelt….

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Thérèse Zwaard

Hallo Diana, ik heb deze nu op 17 maart voor de 2e keer gezaaid omdat er bij de 1e keer niets kiemde. Moeten deze soms nog warmer kiemen dan de andere aubergines?

Chan

Ik heb togo geplant in een. Pot in een klein kansje ik was benieuwt naar de verzorging van deze plant.

Anna

Ik heb deze in een pot op het terras en daar doet hij het heel erg goed. Er zitten al tientallen aubergines aan. De plant is nu 140 hoog, ik heb hem in januari voorgezaaid (van jouw zaden).
Echt een prachtige plant die volgend jaar weer een plek op het terras krijgt, ook vanwege de mooie gevormde en grote bladeren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief