Agastache

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van Agastache in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

  • Synoniemen:   dropplant
  • Latijnse naam:   Agastache (en dan zijn er soorten als Agastache cana, Agastache rugosa, Agastache aurantiaca, Agastache mexicana, etc.)
  • Engelse naam:  korean mint, anise hyssop, blue giant hyssop, fragrant giant hyssop, lavender giant hyssop
  • Duitse naam:   duftnessel
  • Franse naam:  agastache, hysope anisée, agastache fenouil, grande hysope, anis-hysope

Een persoonlijk favoriete (maar daar heb ik er wel heel veel van hoor 🙂 ).

Agastache is een geweldig plant, met vrolijk en soms zelfs opvallende buisbloempjes. Ze zijn er in veel kleuren; van wit en geel tot allerlei pasteltinten in lila, roze, blauw, etc.. Eigenlijk is ze een vaste plant maar ze is niet betrouwbaar winterhard. Dat geeft niet want ze is prima als eenjarige te zaaien (en mocht ze dan toch de winter overleven is dat mooi meegenomen).

Zaai haar in maart bij kamertemperatuur voor, houd de potgrond vochtig maar niet kletsnat want daar kan ze niet goed tegen. De zaden kiemen snel, binnen 1 tot 2 weken. En de zaailingen groeien in een zo licht mogelijk raamkozijn bij kamertemperatuur ook redelijk snel. De zaailingen mogen, mits ze groot genoeg zijn, vanaf 12 mei (IJsheiligen) worden uitgeplant want de zaailingen zijn  vorstgevoelig. Pas ook op voor slakken in de eerste weken na het uitplanten.

Agastache houdt van een zonnige standplaats in niet te natte grond. Hier doet ze het in de vette klei niet altijd even goed (in een natte zomer). Op zandgrond heeft ze daar ongetwijfeld minder last van. En hier planten we haar de laatste jaren in een verhoogde bak en daarin groeit ze prima en bloeit ze rijk en lang. Ze is trouwens ook erg leuk in pot (ook wat warmer en minder nat dan de volle grond).

Het blad geurt heerlijk naar drop/anijs en verschillende rassen hebben nog wel wat verschillen in geurnuances, sommige hebben een wat zachtere of juist intensere geur, sommige hebben ook iets van munt of chocolade in de geur. Het blad (en de bloempjes) zijn eetbaar, de kleine bloempjes zijn erg leuk als eetbare versiering in een mooie salade of dessert. Het blad is erg lekker in een kruidenthee maar ook in salades of een marinade.

Agastache bloeit lang (van eind juni tot ver in de herfst), al hangt dat uiteraard ook voor een deel af van soort en ras. En dan nog een pluspunt: ze trekt heel veel bestuivende insecten, hier wordt ze vooral druk bezocht door hommels en solitaire bijtjes.

Het is gemakkelijk om zelf zaden van Agastache te oogsten: als de bloemen droog, bruin en verdord zijn zie je in de hoesjes de kleine donkerbruine tot zwarte zaden zitten, je schudt ze gemakkelijk uit de hoesjes op je hand. Laat geoogste zaden nog een weekje op een een licht en luchtige, warme plaats drogen. De zaden blijven  ongeveer 4 jaar kiemkrachtig

Over de winterhardheid: laat de planten in de winter vooral gewoon staan en dek ze eventueel af met wat stro of bladafval of compost. Ik heb al meerdere keren gezien en ervaren dat planten na een niet al te strenge winter rond april toch weer uitliepen.

Agastache mexicana Red Fortune lijkt de meest winterharde die ik zelf al eens teelde. Ook Agastache Golden Jubilee is hier wel weer uitgelopen na de winter.

Wat foto’s plus beschrijvingen van rassen die ik zelf eens teelde:

Agastache Fleur; mooie rijk- en lang bloeiende Agastache met roze bloemen, lokt veel bestuivers

 

Agastache Fleur plant

 

Agastache barberi Tutti Frutti; wat grotere bloempjes in dikke volle trossen, mooie, opvallende paarse kleur

 

Agastache aurantiaca Navaho Sunset, in alles wat slankere Agastache voor een extra zonnige en droge plaats. Zachtoranje bloempjes en grijzig blad

 

Agastache After Eight, donkergroen blad en kleine aartjes met lilapaarse bloempjes. Blad extra geurig met naast anijs ook chocolade en munt in de geur (als het bekende chocolaatje). Heerlijke geur en smaak voor in thee en desserts

 

Agastache mexicana Red Fortune, mooie dikke aren met rose bloempjes. Heeft hier in de volle grond 2 winters overleefd

 

Agastache mexicana Red Fortune plant

 

Agastache Kolibri, erg mooie kleurencombinatie; zachtoranje en lilaroze bloempjes, rijke bloei, en veel solitaire bijtjes, was hier een favoriet, helaas de winter niet overleefd

 

Agastache Kolibri plant

 

Agastache Golden Jubilee, bijzondere en opvallende kleurencombinatie van geelgroen blad en lilapaarse bloempjes. Heeft hier 2 winters in de volle grond overleefd.

 

Agastache Summerglow, meer bijzondere dan mooie crèmegele bloempjes. Bloeide hier wat minder rijk (kan ook aan de omstandigheden hebben gelegen)

 

Agastache rupestris, mooie oranjeroze bloempjes, wat ielige bloei (maar dat kan ook door de omstandigheden in onze vette klei zijn gekomen), ik denk vooral voor extra droge en zonnige standplaats

 

Agastache Purple Haze, mooie kleur en relatief grote bloempjes

 

Agastache Pink Perfume, wat kleinere aartjes met kleine bloempjes in een heel licht lilaroze kleur. maar de geur maakt alles goed; anijs met veel munt en daardoor extra geschikt om te gebruiken in thee, salades, desserts, etc.