Ageratum

Ageratum houstonianum Blue Mink, één van de meest bekende rassen, met lilablauwe bloempjes, en planten die ongeveer 50 centimeter hoog worden

 

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van Ageratum in een niet-Nederlandstalige webwinkel:

 • Nederlandse naam:     Mexicaantje, Leverbalsem, Donsbloem
 • Volledige Latijnse naam:     Ageratum houstonianum
 • Engelse naam:     Floss Flower
 • Duitse naam:     Leberbalsem, Blaukäppchen
 • Franse naam:     Agérate
 • Eenjarig, vorstgevoelig

 

Dit zijn eenjarige perkplanten die je in het voorjaar vaak ook in tuincentra tegenkomt. Er zijn lagere en hogere rassen.

Zaai Ageratum niet te vroeg, ze kunnen slecht tegen koele temperaturen en natte grond in het zaden- en zaailingenstadium. Ik zaai ze daarom zelf altijd pas na half maart voor. In een warm en zonnig raamkozijn kiemen de kleine zaden dan vaak al binnen 10 dagen. En ze groeien veel beter, sneller en steviger dan te vroeg gezaaide zaden.

Je kunt de zaailingen uitplanten vanaf 12 mei (IJsheiligen). En het leuke van Ageratum is dat ze heel goed wat schaduw kan verdragen. Hier zoek ik vaak een plekje in de halfschaduw voor haar, in een luchtige grond die wel voldoende voeding en vocht moet bevatten. Om die reden vul ik het plantgat vaak met wat rijpe compost, en in pot gebruik ik potgrond die ik wat luchtiger maak door er grof (breker)zand en/of wat vermiculiet door te mengen.

Ageratum houstonianum Blue Mink (zie ook foto bovenaan deze pagina). Rijk- en lang bloeiend ras dat hier zo’n 50 centimeter hoog werd.

 

Ageratum bloeit (uiteraard mede afhankelijk van het tijdstip van zaaien, het ras en de standplaats) van ongeveer begin juli tot ver in de herfst (tot de eerste nachtvorst de planten velt). Ze is zeer geschikt voor de teelt in de volle grond maar zeker de lagere rassen zijn ook erg leuk en geschikt in/voor de teelt in potten.

De 2 meest bekende vormen zijn de witte en de lila bloeiende rassen, maar er is ook een rozerode vorm. De kleinste rassen worden niet hoger dan zo’n 25 centimeter, de hoogste rassen kunnen wek ruim 60 tot 70 centimeter hoog worden. De lage rassen zijn vaak heel compact en geschikt om dicht tegen elkaar in een rij, vak of bak te zetten. De hogere vormen hebben een veel lossere en daardoor wat natuurlijkere uitstraling. Er zijn jaren dat de hogere rassen hier tot december doorbloeien, lagere rassen zijn vaak iets eerder klaar met bloeien.

Ageratum houstonanum Red Sea heeft rozerode bloempjes, losse groei en bloei, 50 centimeter hoog en dit was het ras dat zich het best en makkelijkst liet uitzaaien en waarvan ik na de winter weer wat zaailingen terugvond

 

Het is gemakkelijk om zaden van Ageratum te oogsten. Als de bloempjes uitgebloeid zijn pluk je het dotje bruine bloemblaadjes en je laat dat op een schoteltje een weekje drogen. Na het zeven houd je dan de heel kleine stokjes over (het zijn langwerpige zwarte zaadjes). Na een niet te natte/koude winter vind ik rond april ook wel eens zaailingen in de tuin, maar dat zijn er genoeg om op te vertrouwen, en het zijn er dan ook maar enkele.

Op deze pagina vind je foto’s van de soorten/rassen die ik zelf in mijn tuin heb gehad.

Ageratum houstoianum Patina Delft (kwekersrechtelijk beschermd), gekocht als perkplant. Werd niet hoger dan 30 centimeter. Mooi door de combinatie van wit en lila.

 

Een rijtje Ageratum houstonianum Red Sea planten, de losse groei- en bloeiwijze geeft een wat lossere en natuurlijkere uitstraling

 

Ageratum houstonianum Blue Everest was hier het hoogste ras dat ik teelde, 70 centimeter hoog en zeer lang bloeiend (tot in december). Heeft door de hoogte wel wat steun nodig van andere planten, kan hier wat makkelijker omwaaien door de altijd stevige zeewind.

 

Een mooie combinatie in de moestuin: Ageratum houstonianum Blue Everest met boerenkool Redbor

 

Nog een mooie combinatie: Ageratum houstonianum Blue Mink met de crèmewitte Tagetes (afrikaantje) Kilimanjaro

 

2 gedachten over “Ageratum”

 1. Leuk om te lezen over de eenjarigen die je geweekt hebt! Ik ben voornemens om zeker wat soortjes ook uit te proberen. Zelf heb ik sinds kort een website over het plukken van bloemen uit de tuin. Eenjarigen spelen hierin natuurlijk een grote rol. Mocht je nog tips hebben, ik hoor het graag!

  1. Hallo Willie,
   Dankjewel! En wat een mooi website heb je!
   Ik heb zelf eens een pagina geschreven over het plukken van bloemen: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/tuinieren-overig/pluktuin/. Wellicht vind je daar in de lijst met plukbloemen nog leuke soorten om te proberen.
   En verder probeer ik altijd maar wat. Ik ben er niet zo goed in als jij, ik heb weinig gevoel voor compositie (maar geniet net zo veel van mijn rommelige bosjes hoor 🙂 ).
   Ik ben er vorige week achter gekomen dat de bloemen van Lavandula stoechas al binnen enkele uren slap worden, dat was dus geen succes. Maar tegelijkertijd kwam ik er ook achter dat de gele bloemen van een doorgeschoten (palm)kool ruim anderhalve week mooi bleven in een vaas.
   groetjes, en veel plezier met plukken en met je website!
   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.