Asarina erubescens

Asarina erubescens wit

Vaste slingerplant die echter niet betrouwbaar winterhard is maar in Nederland als eenjarige gezaaid/geteeld kan worden. Ik ken 2 Cultivars, de witte en de helderroze vorm.

Zaai haar wel op tijd voor, om te zorgen dat de nogal langzaam groeiende zaailingen nog op tijd zullen bloeien. Zelf zaai ik ze zo rond half februari voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden redelijk gemakkelijk en binnen 2 tot 3 weken.

Uitplanten vanaf half mei, op een zonnig plekje, en uiteraard bij een hekwerk, trellisscherm of gaaswerk waar de plant tegenaan kan klimmen. Heeft soms wat hulp nodig bij het klimmen (opbinden).

Houdt van een humeuze, losse, voedselrijke grond. En om die reden zet ik haar vaak in een grote pot (want bij een gevoelige, delicate plant als deze is het fijn als je potgrond met een goede structuur kunt gebruiken, een pot warmt makkelijker op dan de koude vollegrond, en je kunt gedoseerd water geven en bent minder afhankelijk van bijvoorbeeld teveel regen / te natte grond. Een verhoogde bak is natuurlijk ook een leuke optie

Wordt uiteindelijk wel zo’n ruim 2 meter hoog, afhankelijk van standplaats en of het een mooie zomer is of niet. En kies daarom dus ook voor een grote maat pot als je haar ook in pot wilt houden.

Bloeit rijk, van eind juli tot de vorst komt (en zelfs bij de eerste koude nachten in november bloeit ze gewoon nog even door). Zakt bij serieuze vorst rond december in elkaar.

Asarina erubescens roze

Gemakkelijk en voldoende zaden van te oogsten (mits de bloemen op tijd bloeien want de zaden hebben wel een lange tijd nodig om te rijpen, ik kan zeker niet elk jaar zaden oogsten).

En mocht je haar als kuipplant willen proberen over te houden, dan is dat zeker niet moeilijk. Knip voor de eerste serieuze vorst het blad tot op een centimeter of 30 boven de grond weg en zet haar op een koele, vorstvrije plaats (zolder, garage). Houdt de pot net niet helemaal droog maar geef alleen wat water als de grond echt helemaal uitgedroogd is. Rond maart/april kun je haar wat warmer en op een lichtere plaats zetten en dan weer wat voeding en meer water geven, dan komt de plant weer op gang en zal ze eerder/langer bloeien

Mijn favorieten: zowel de roze als witte vorm: roze is zomers, fel en vrolijk, wit wat rustiger en past overal en in elke tuin.

Asarina erubescens