Asarina erubescens

Vaste slingerplant die echter niet betrouwbaar winterhard is maar in Nederland als eenjarige gezaaid/geteeld kan worden. Ik ken 2 rassen, de witte en de helderroze vorm.

Zaai haar wel op tijd voor, om te zorgen dat de nogal langzaam groeiende zaailingen nog op tijd zullen bloeien. Zelf zaai ik ze zo rond half februari voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden redelijk gemakkelijk en binnen 2 tot 3 weken.

Uitplanten vanaf half mei, op een zonnig plekje, en uiteraard bij een hekwerk, trellisscherm of gaaswerk waar de plant tegenaan kan klimmen. Heeft soms wat hulp nodig bij het klimmen (opbinden).

Houdt van een humeuze, losse, voedselrijke grond. En om die reden zet ik haar vaak in een grote pot (want bij een gevoelige, delicate plant als deze is het fijn als je potgrond met een goede structuur kunt gebruiken, een pot warmt makkelijker op dan de koude volle grond, en je kunt gedoseerd water geven en bent minder afhankelijk van bijvoorbeeld teveel regen / te natte grond. Een verhoogde bak is natuurlijk ook een leuke optie

Wordt uiteindelijk wel zo’n ruim 2 meter hoog, afhankelijk van standplaats en of het een mooie zomer is of niet. En kies daarom dus ook voor een grote maat pot als je haar ook in pot wilt houden.

Bloeit rijk, van eind juli tot de vorst komt (en zelfs bij de eerste koude nachten in november bloeit ze gewoon nog even door). Zakt bij serieuze vorst rond december in elkaar.

Gemakkelijk en voldoende zaden van te oogsten (mits de bloemen op tijd bloeien want de zaden hebben wel een lange tijd nodig om te rijpen, ik kan zeker niet elk jaar zaden oogsten).

En mocht je haar als kuipplant willen proberen over te houden, dan is dat zeker niet moeilijk. Knip voor de eerste serieuze vorst het blad tot op een centimeter of 30 boven de grond weg en zet haar op een koele, vorstvrije plaats (zolder, garage). Houdt de pot net niet helemaal droog maar geef alleen wat water als de grond echt helemaal uitgedroogd is. Rond maart/april kun je haar wat warmer en op een lichtere plaats zetten en dan weer wat voeding en meer water geven, dan komt de plant weer op gang en zal ze eerder/langer bloeien.

Mijn favorieten: zowel de roze als witte vorm: roze is zomers, fel en vrolijk, wit wat rustiger en past overal en in elke tuin.

Asarina erubescens samen met Salvia Amistad

3 reacties op Asarina erubescens

Marijn 10 mei 2020 om 22:11

Er zijn geen planten de winter doorgekomen? Ik vind tegenstrijdige berichten en vroeg me af wat je ervaring hiermee is. Ik snap dat je enigzins voorzichtig moet zijn met het classificeren van planten als vorst bestendig maar ik experimenteert graag mits er een kans is.

Ruud & Diana 11 mei 2020 om 16:46

Hallo Marijn,
Ik heb deze Asarina meerdere keren gezaaid maar helaas overleeft ze hier zelden de winter. De wortel kan, is mijn ervaring, heel slecht tegen vocht in combinatie met kou. Ik heb haar in de volle grond overwinterd en dat was sowieso geen succes, de vette klei is hier in de winter veel te nat. Maar ik heb haar ook wel eens in een pot in de koude kas overwinterd maar ook dat overleefde ze niet (terwijl die grond minder nat was maar wel ook flink koud in een wat strengere winter). Ik heb de wortel toen in het voorjaar niet opgegraven en die was gewoon helemaal slap en zacht en rot. Daar lijkt dus de grootste uitdaging te liggen, misschien gaat het in zandgrond beter.
groetjes,
Diana

Marijn 26 oktober 2020 om 23:42

Dankje, hij staat er op dit moment erg mooi bij. De plant is over een lengte van meer dan 3 meter geklommen. De plant staat in een verhoogde bak erg beschut. ik ga het gewoon proberen met flink afdekken van de voet van de plant in de hoop dat de plant het overleefd.
Het valt me overigens op dat hij het uitstekend doet aan de schaduwkant bij mij. hij krijgt er alleen savonds na 5/6 uur pas zon.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!