Centaurea cyanus

Dit is de bekende eenjarige korenbloem. De meest bekende kleur is  zuiver blauw (en de witbloeiende vorm). Maar de laatste jaren zijn er door verdeling steeds meer nieuwe rassen in nieuwe kleuren verkrijgbaar, zoals roze en donkerpaars (zie de foto’s op deze pagina).

In 2019 teelde ik een mix met de naam Classic Magic, dit is een mengsel van bloemen in de kleuren wit, wit met blauw, blauw, paars en wit met paars. Er bestaat ook nog een mengsel met de naam Classic Fantastic (met bloemen in alleen blauwe en witte tinten) en een mengsel met de naam Classic Romantic (met bloemen in roze en witte tinten).

Welke ras in welke bloemkleur je ook zaait, de planten hebben allemaal een aantal pluspunten:

  • ze bloeit rijk, en best lang (van juni tot in september)
  • de bloemen lokken veel bestuivers (hier waren dat vooral hommels en solitaire bijtjes)
  • ze is een goede plukbloem
  • ze is een goede droogbloem
  • en de bloemen zijn ook nog eens eetbaar

Ze is ook nog eens makkelijk te zaaien. Je kunt dat in april of mei ter plaatse doen maar zelf kies ik er met bijzondere rassen en dus kostbare zaden voor om haar iets eerder (eind maart/begin april) voor te zaaien, de zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen 2 weken en de zaailingen mogen vanaf eind april, mits groot genoeg,  worden uitgeplant. Wat late nachtvorst deert de jonge planten niet.

Zaailingen van Centaurea cyanus

Geef de planten een zonnig plekje. Het grijsgroene blad wordt uiteindelijk zo’n 30 centimeter hoog en daarboven verschijnen dan in de vroege zomer de bloempjes op dunne stengels die ongeveer 50 centimeter hoog worden.

Een jonge plant van Centaurea cyanus in april
Een mooie combinatie van de eenjarige Matthiola incana Rainbow Quartet, vaste plant Knautia macedonica en Centaurea cyanus Classic Romantic

2 reacties op Centaurea cyanus

Ciska 3 mei 2021 om 09:14

Mijn zaailingen van de centaurea zijn zo slap. Hoe komt dat?

Ruud & Diana 3 mei 2021 om 09:36

Hallo Ciska,
Centaurea-zaailingen zijn van zichzelf al geen stevige compacte plantjes. Waarom ze bij jou nog slapper zijn kan ik moeilijk inschatten want ik ken je omstandigheden niet (staan ze nog in huis of al buiten, in welke grond gezaaid, hoe groot/hoog zijn ze, heb je ze in potjes of een tray gezaaid, heb je ze voeding gegeven, wanneer heb je ze gezaaid, etc.). Als je wat meer kunt vertellen hoe en wanneer je ze hebt gezaaid en waar de zaailingen staan en in staan kan ik je wellicht helpen.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief