Centaurea cyanus

Dit is de bekende eenjarige korenbloem. De meest bekende kleur is  zuiver blauw (en de witbloeiende vorm). Maar de laatste jaren zijn er door verdeling steeds meer nieuwe rassen in nieuwe kleuren verkrijgbaar, zoals roze en donkerpaars.

Ik teelde bijvoorbeeld al eens een mix met de naam Classic Magic, een mengsel van bloemen in de kleuren wit, wit met blauw, blauw, paars en wit met paars. Er bestaat ook nog een mengsel met de naam Classic Fantastic (met bloemen in alleen blauwe en witte tinten) en een mengsel met de naam Classic Romantic (met bloemen in roze en witte tinten), die heb ik ondertussen ook geteeld, zie foto’s.

Welke ras in welke bloemkleur je ook zaait, de planten hebben allemaal een aantal pluspunten:

  • ze bloeit rijk, en best lang (van juni tot in september)
  • de bloemen lokken veel bestuivers (hier waren dat vooral hommels en solitaire bijtjes)
  • ze is een goede plukbloem
  • ze is een goede droogbloem
  • de bloemen (bloemblaadjes) zijn eetbaar

Ze is ook nog eens makkelijk te zaaien. Je kunt dat in april of mei ter plaatse doen maar zelf kies ik er met bijzondere rassen en dus wat duurdere zaden voor om haar iets eerder (eind maart/begin april) voor te zaaien, de zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen 2 weken en de zaailingen kunnen vanaf half tot eind april worden afgehard (door ze een weekje in de koude kas te zetten of door ze overdag buiten te zetten en in koude nachten binnen te zetten. Na het afharden mogen ze worden uitgeplant. Wat late nachtvorst deert de jonge planten niet. Om die reden kun je ze ook prima in de koude kas voorzaaien, of buiten, en dan hoef je ze uiteraard niet af te harden.

Zaailingen van Centaurea cyanus

Geef de planten een zonnig plekje. Het grijsgroene blad wordt uiteindelijk zo’n 30 centimeter hoog en daarboven verschijnen dan in de vroege zomer de bloempjes op dunne stengels die ongeveer 50 centimeter hoog worden.

Een jonge plant van Centaurea cyanus in april
Een mooie combinatie van de eenjarige Matthiola incana Rainbow Quartet, vaste plant Knautia macedonica en Centaurea cyanus Classic Romantic
Centaurea cyanus Classic Romantic

Als je regelmatig bloemen plukt (of uitgebloeide bloemen verwijdert) kunnen de planten na een eerste bloei-explosie in juli nog tot de herfst blijven bloeien (in een wat bescheidenere hoeveelheid).

Het is heel gemakkelijk en leuk om er zelf zaden van te oogsten. Bedenk dat de rassen onderling makkelijk kruisen, als je bijvoorbeeld alleen zaden van roze korenbloemen wilt oogsten (en wilt dat uit de geoogste zaden alleen roze bloeiende planten komen) mogen er dus geen blauwbloeiende korenbloemen in de buurt staan. Als de bloemen zijn uitgebloeid laat je ze aan de plant tot ze dor en bruin zijn en gaan hangen:

Je kunt de uitgebloeide bloemen dan plukken en ze in een warm raamkozijn laten drogen. Als ze volledig droog zijn kun je de zaden met je duim uit de bloembodem wrijven’. Dat ziet er dan zo uit:

Tussen het kaf zie je nu de zaden. Ik noem ze altijd ‘scheerkwastjes’ :-), van dichtbij zien ze er zo uit:

Laat de zaden nog enkele dagen drogen, en dan blijven ze daarna (mits droog, donker en koel bewaard) nog ongeveer 4 jaar kiemkrachtig.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ciska

Mijn zaailingen van de centaurea zijn zo slap. Hoe komt dat?

Meld je aan voor de nieuwsbrief